BLOG

Endüstri 4.0 ile Dijital İkizlerin Yükselişi

Gartner tarafından gelecek 10 yılın en iyi 10 stratejik teknoloji trendinden biri "Dijital İkiz" olarak tanımlanmaktadır. 2025 yılına kadar Dünya çapında 500'den fazla şehir için de dijital ikiz konuşlandırılacağı ön görülmektedir.

BLOG

Endüstri 4.0 ile Dijital İkizlerin Yükselişi

Dijital ikiz, gerçek dünya varlıklarının ve süreçlerinin aslına uygun olarak internet üzerinden sensörler ile senkronize edilmiş sanal bir temsilidir. Bu teknoloji sayesinde, fiziksel nesneler gerçek zamanlı olarak dijital ortamlara taşınarak kontrol edilebilmektedir. Dijital ikizlerin arkasındaki teknoloji; makineler, binalar, fabrikalar ve hatta şehirler gibi büyük öğeleri içerecek şekilde genişledi ve bugünlerde metaverse kavramının da ortaya çıkması ile insanların bile dijital ikizlere sahip olabileceğini söyleyerek konsepti daha da genişletti. Fikir ilk olarak NASA'da ortaya çıktı ve birkaç yıl içerisinde ‘dijital ikiz’ teriminin Gartner tarafından gelecek 10 yılın en iyi 10 stratejik teknoloji trendinden biri olarak adlandırması ile kısa süre içerisinde günümüzde 20 milyardan fazla IOT/OT bağlantılı sensör veya uç nokta dijital ikiz ürünlerine veri sağlayıcısı konumuna gelmiştir. Bu kullanım hali sayesinde günümüzde başta üretim yaşam döngüsü(PLM) alanı olmak üzere büyük sanayi şirketlerinin yarısı dijital ikizleri kullanmaktadır ve bu organizasyonların ürün verimliliği konusunda ortalama %10 oranında bir iyileşme elde etmiştir.

Gartner Trend Technology Topics 2019

Dijital İkiz Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?

Nesnelerin interneti ve dijital ikiz teknolojilerinin endüstri 4.0 dönüşümü ile kazandırılması sonucu iş birimi tarafında kurumlar pek çok kazanç sağlamıştır. Başlıca faydaları göz önünde bulundurmak gerekirse;

·       Risk Yönetimi ve Üretim Verimliliği;

Dijital ikiz sayesinde şirketler, bir ürünü gerçek dünyada var olmadan önce test edebilir ve doğrulayabilir. Dijital ikiz, planlanan üretim sürecinin bir kopyasını oluşturarak, mühendislerin ürün üretime geçmeden önce tüm süreç hatalarını belirlemelerini sağlar. Mühendisler, beklenmedik senaryoları analiz etmek, sistemin tepkisini incelemek ve karşılık gelen azaltma stratejilerini belirlemek için sistemi bozabilir. Bu yeni yetenek, risk değerlendirmesini iyileştirir, yeni ürünlerin geliştirilmesini hızlandırır ve üretim hattının güvenilirliğini artırır.

·       Bakım Tahmin ve Optimizasyonu;

Dijital ikiz sistemlerinde sağlanan sensör verileri ile gerçek zamanlı olarak büyük veri oluşturduğundan, işletmeler sistemdeki sorunları önceden belirlemek için verilerini analiz edebilir. Bu kabiliyet, işletmelerin öncül bakım aksiyonlarını daha doğru bir şekilde planlamasını sağlayarak üretim hattı verimliliğini artırır ve bakım maliyetlerini düşürür.

·       Gerçek Zamanlı ve Merkezi İzleme;

Büyük ve geniş coğrafyaya yayılmış olan kurumsal sistemlerin gerçek zamanlı, detaylı bir görünümünü elde etmek genellikle çok zor ve karmaşıktır. Ancak, bir dijital ikiz uygulaması ile her yerden erişilebilir sistemler oluşturmak ve yönetmek oldukça kolaydır ve bu kurumlar için sistem performansını uzaktan izlemesini, kontrol etmesini ve anlık olarak müdahale etme imkanı sağlar.

·       Kolay Otomasyon ve İş Birliği;

Sistem bilgileri ve süreç otomasyonu gibi verilere 7 gün 24 saat erişim, bakım ve üretim süreçlerinde ekipler arası işbirliğine daha fazla odaklanmasını sağlayarak performans ve verimliliği artırır.

·      Finans;

Dijital ikiz sayesinde hammadde ve işçilik maliyeti gibi OT tabanlı veriler ile geleneksel IT tabanlı finansal verileri entegre etme yeteneği oldukça kolay edinilebilmektedir. Büyük miktarda gerçek zamanlı verinin analitik süreçler sayesinde, işletmelerin bir üretim zincirindeki faaliyetlerin mali açıdan uygun olup olmadığı konusunda daha iyi ve daha hızlı kararlar vermelerini sağlar.

Dijital ikiz teknolojisi ile bu sektörler ve bağlı iş kollarında çok sayıda uygulama ortaya konmuş ve pek çoğu da olgunlaşıp geliştirilmek üzere potansiyelinin keşfedilmesini beklemektedir.

Üretim Süreçleri: Dijital ikiz, tüm ürün yaşam döngüsü aşamalarından gelen bilgiler dahil olmak üzere bileşenlerin, ürünlerin ve sistemlerin kapsamlı dijital tanımını gerçekleştirmek için endüstri 4.0 başlığı altında anahtar teknoloji olarak kabul edilir. Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) stratejisi, sektörde uzun yıllardır mevcuttur ve bir şirketin bileşenlerini, ürünlerini ve sistemlerini, ürünün ilk fikrinden ürün fikrine kadar tüm yaşam döngüleri boyunca yönetmenin en etkili yolu olarak kabul edilir ve dijital ikiz terimi de endüstri 4.0 ile birlikte PLM konusunu uçtan uca güçlü bir yaklaşım ile ele almaktadır.

Otomotiv Endüstrisi: Otomotiv endüstrisinde, araçların ürün yaşam döngüsünün her aşamasında çok büyük miktarda veri üretilir. Bu tür büyük veriler, daha hızlı, uygun maliyetli ve yüksek kaliteli ürünler oluşturmayı sağlar. Yine de, otomotiv üreticilerinin farklı veri etkin kullanım seviyeleri vardır ve şirketlerin mevcut verilerin sadece %12'sini analiz ettiği tahmin edilmektedir.https://research.aimultiple.com/big-data-stats/#business-big-data-adoption Dünyanın her yerinde araçların her aşamasının üretimini yapan uluslararası bir otomotiv şirketi varsayalım. Aracın dijital ikizini oluşturmak için, ürün yaşam döngüsünde yer alan farklı bölgelerde veri yönetimi kabiliyetleri yetkin ve üst seviyede olmalıdır. Endüstri 4.0 dönüşümünü gerçekleştirmiş ideal bir otomotiv endüstrisi paydaşının aşağıda yer alan PLM akışında sağlanan tüm IT/OT verilerin ilişkilerini ortaya koyabilmesi ve dijital ikiz ile birlikte bu verilerden çok sayıda öngörü tahmini yapabilmesi beklenmektedir.https://www.smmt.co.uk/2018/12/role-of-digital-twin-in-automotive-industry

Endüstri için Ürün Yaşam Döngüsü(PLM) Verileri

Sağlık Sektörü: Dijital ikiz teknolojisi, kişiselleştirilmiş tıp oluşturmak için bireyin genom yapısını, fizyolojik özelliklerini ve yaşam tarzını modellemek için de kullanılabilir. Tipik olarak popülasyon içindeki örnek gruplara odaklanan hassas tıptan daha bireysel bir odağa sahiptir. Bir insan vücudunun Dijital İkizini geliştirmek, herhangi bir mühendislik ürününden daha ileri bir süreçten oluşur. Sensör cihazları, tasarlanmış herhangi bir nesnenin Dijital İkizine verimli bir şekilde veri sağlayabilir. Özellikle Covid-19 ile birlikte sağlık sektöründe dijital ikiz senaryolarının çeşitli faaliyet alanlarında geliştirilmesi çalışmaları hız kazanmıştır. https://www.cbinsights.com/research/digital-twins-technology-healthcare

Dijital İkiz Teknolojisinin Sağlık & Medikal sektöründeki Pazar Büyüklüğü (Yıllara Göre)

Akıllı Şehir Uygulamaları: 3D ve 4D uzamsal verileri gerçek zamanlı olarak gösterebilen ve aynı zamanda artırılmış gerçeklik yada metaverse gibi ortamlara dahil edebilen dijital ikizlerin kullanımı, inşaat mühendisleri ve kentsel planlama faaliyetlerinde yer alan diğer kişilere önemli ölçüde yardımcı olacaktır.

1.     Altyapı Planlama: Aydınlatma sistemleri, 5G, Wi-Fi, video gözetimi ve daha fazlası için yetkinlik oluşturur.

2.     İç Mekan Hava Akımı Simülasyonu - COVID-19'un yayılmasını en aza indirmek için optimize edilmiş iç tasarımları destekler.

3.     Acil Müdahale – Şehir varlıklarının ve kaynaklarının olası doğal afetlere karşı gerçek zamanlı bir görünümünü sağlar.

4.     Açık alanlar & Pazar Yerleri: Üçüncü taraf olarak kamu veri ekosisteminin entegrasyonunu mümkün kılar ve kamu ile vatandaş etkileşimini en üst seviyeye taşır.

5.     Yeşil Dönüşüm: Hava ve gürültü kirliliği, CO2 emisyonu, karbon ayak izi gibi faktörlerin yeşil dönüşüm üzerindeki etkinin simülasyonu dahil olmak üzere araç etkisi ve su gibi faktörler üzerinde veri özelinde kontrol sağlar.

6.     Sürdürülebilirlik: Yenilenebilir enerjinin en verimli şekilde üretim ve kullanımı ile geri dönüşüm optimizasyonunun desteklenmesine yardımcı olur.

2025 yılına kadar dünya çapında 500'den fazla şehir için dijital ikiz konuşlandırılacak. Bu nedenle bu alandaki yetkililerin, tüm şehirlerin ve sistemlerinin dijital kopyalarını oluşturmak için gerekli çalışmalara başlaması gerekmektedir. https://www.abiresearch.com

Komtaş Bilgi Yönetimi olarak bizim yaklaşımımız; dijital ikiz süreçlerini, ürünlerin tasarımı ve üretimi için veriye dayalı bir edimsel kaynak olarak ele almaktır. Dijital İkiz, teknik ve iş hiyerarşilerine göre iyi analiz edilerek kurumun iş akışı kültürüne uygun olarak yapılandırılmalıdır. Endüstriyel hizmetin odağında yer alan ürün, bir yandan alt bileşenlerden oluşurken, diğer yandan daha büyük bir sistemin parçasıdır. Bu nedenle IOT sistemlerde; nesneler, fiziksel bileşenlerden, entegre makinelere, atölyelere, fabrikalara ve fabrika sistemlerine kadar farklı bileşenler ile değişkenlik gösterebilir. Tüm bileşenler bizim için bir bütünün parçalarıdır.

Endüstriyel dünyada B2B (işletmeden işletmeye) ortamının ve dijital ikiz uygulamalarının karmaşık uygulama alanlarının ortaya konabilmesi için veriye dayalı dijital ikiz yaşam döngüsü ile sürdürülebilir ve maksimum verimlilik bağlamında çerçevelemeyi gerektirir. Bu çerçeve etrafında kurumlar tarafından en çok sorulan temel soru şudur:

"Karmaşık bir veriye dayalı ürün hizmet sisteminde, dijital ikiz hangi hizmet değerini sağlayabilir? sağlayıcı kimdir? yararlanıcı kimdir ve hangi veri ile analitik teknikler gereklidir?”

Komtaş Dijital İkiz Yaşam Döngüsü Katmanları (Digital Twin Data Driven Life Cycle)

Komtaş olarak sizleri, veri odaklı dijital ikiz anlayışımız ve sahip olduğumuz global çözüm önerilerimizle tüm sorularınızı birlikte yanıtlamaya hazırız.

BAŞARI HİKAYESİ

ABB - AI Factory Platformu

ABB'nin dijital dönüşüm yolculuğunda, MLOps, Big Data ve AutoML bileşenlerinden oluşan AI Factory platformu başarıyla hayata geçirildi.

HEMEN İZLE
HEMEN İNCELE
20+
Açık Kaynaklı Program
100+
Yapay Zeka Modeli
1
IDC Ödül Başarısı
REFERANSLARIMIZ

Başarılı İş Ortaklarımıza Katılın!

Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.

İlETİŞİM FORMU

Sizi Tanımak için Sabırsızlanıyoruz

Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
İLETİŞİME GEÇ
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. “Kabul Et” butonuna tıkladığınızda bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Gizlilik Politikası sayfasını okuyunuz.