Veri güvenliği (data security), kurumsal verilerin korunması ve yetkisiz erişim yoluyla veri kaybının önlenmesi sürecini ifade eder. Verileri güvenli hale getirmek; verilerinizi şifreleyebilen veya yok edebilen fidye yazılımı gibi saldırıların yanı sıra verilerinizi değiştirebilen ya da bozabilen saldırılara karşı verilerinizi korumak demektir. Tüm bunların amacı, işletmelerde verilere erişimi olan herkesin bu bilgilere güvenli bir biçimde ulaşmasını kolaylaştırmaktır.
Bazı kurumlar, ülkeler tarafından uygulanan veri koruma düzenlemelerine uymak ve yüksek düzeyde veri güvenliği sağlamak zorundadır. Örneğin, ödeme kartı bilgilerini saklayan kuruluşlar, bu verileri güvenli bir şekilde muhafaza etmeli ve belirli standartlar altında verileri güvence altına almalıdır. Faaliyet gösterdiğiniz alana bağlı olarak şirketiniz veri güvenliği konusunda herhangi bir düzenleme veya uyumluluk standardına tabi olmasa bile şirketinizin varlığını sürdürmesi veri güvenliğine bağlıdır.
Her yıl on binlerce kullanıcının gizli verisi kötü niyetli siber saldırganlar tarafından ele geçirilir. Bu, finansal kayıpların ötesinde çoğu zaman müşterilerde güven azalmasına ve şirket itibarının zarar görmesine yol açar. Son yıllarda veri güvenliği alanında sosyal mühendislik, fidye yazılımı ve APT gibi gelişmiş tehditler yükselişte. Bunların tümü mücadele edilmesi zor olan ve bir kuruluşun verilerinde yıkıcı hasara yol açabilecek tehditlerdir. Peki, işletmelerde veri güvenliği neden önemli ve veri güvenliğine yön veren son trendler neler? Gelin şirketlerin veri güvenliği hakkında merak edilen noktaları yakından inceleyelim.
Şirket verilerinin güvenli bir şekilde saklanması bilgi güvenliği ekiplerinin sorumluluğu altındadır. Şirketler, her geçen gün çeşitlenen ve artan kötü amaçlı saldırılar karşısında yeni nesil veri koruma stratejileri geliştirmeli güvenlik yapılarını iyileştirmek için çalışmalıdır. Veri güvenliğinin kurumlar için önemli olmasının birçok nedeni vardır. Bunlar aşağıdaki başlıklar altında incelenebilir:
Pek çok küçük şirket, bilgisayar korsanlarının hedefi olmayacağını düşünür ancak kötü niyetli hacker’lar hem küçük hem de büyük çaplı şirketleri aynı ölçüde mercek altına alır. Yeni kurulan girişimler veya küçük şirketler, siber saldırı sorunlarını çözecek yeterli kaynağa sahip olmadıkları için hacker saldırılarından en çok zarar gören işletmelerdir. Bu nedenle şirketinizin veri güvenliği için gerekli bütçeyi ayırmak ve bunun için önlemler almak hem maddi hem de manevi kayıp yaşama riskinizi büyük ölçüde azaltır. Şirketinize yapılacak siber saldırı ataklarını sınırlamak için veri güvenliği çözümlerini değerlendirmeyi ihmal etmeyin.
Şirket yöneticileri sadece şirketin değil, aynı zamanda işletmenin tüm verilerinin de sahibi konumundadır. Şirketin sunduğu hizmetler veya ürünler, finansal çalışmalar, iş planları ve müşteri bilgileri şirketin tüm verilerini kapsar ve bir nevi şirketin varlıkları olarak kabul edilir. Bu veriler şirketlere gelecekte fayda sağlayabileceğinden dolayı da işletmenizin sahip olduğu en önemli varlıktır. İşinizi geliştirmek için kullandığınız tüm veriler gizli ve güvenli olmalıdır. Şirketinizin varlıklarını korumak için veri güvenliğine ekstra önem vermelisiniz.
Gizli kalması gereken finansal datalar, müşteri dosyaları ve çalışan bilgileri gibi verilerde oluşabilecek kayıplar işletmelerin sorumluluğundadır. Ancak bazı şirketler, bu tür güvenlik açıklarının işletmelerine verebileceği zarar konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olamayabilir ve veri güvenliği protokollerine yatırım yapmaz. Verilerin zarar görmesi şirket için ciddi maddi kayıplar anlamına gelir. Bu durum rakiplerinizin avantaj kazanmasını sağlarken aynı zamanda işletmenin geleceğini etkileyerek büyüme fırsatlarını tehlikeye atabilir.
Şirketinizin veri güvenliğine önem vermeniz gerektiğinin bir diğer nedeni ise bilgisayar korsanlarının siber saldırıları otomatikleştirme yeteneğine sahip olmasıdır. Bot saldırıları olarak da adlandırılan bu tür saldırılar, bilgisayar korsanları tarafından parmaklarını dahi kıpırdatmadan başlatılabilir. Bu tür saldırılar IT ekibinizin dikkatini dağıtmak ve sisteme sızmak için de sıklıkla kullanılır. Tüm bu riskler veri güvenliği çözümleri ile önlenebilir.
Her şirket, müşterilerine iyi ve kaliteli ürünler sunmak için çalışır. Müşteriler, ürünleri kredi kartıyla satın alarak size bu bilgileri korumanız konusunda güvenir. Hiçbir ciddi işletme, müşterilerinin finansal bilgilerini kasıtlı olarak kötüye kullanmaz. Ancak veritabanında oluşabilecek bir veri sızıntısı şirketinizin itibarını olumsuz etkileyebilir.
Büyüklüğü fark etmeksizin oluşabilecek bir veri ihlali veya veri sızıntısı tüm şirketler için gerçek bir tehdittir. Bu tür güvenlik ihlallerinde tehlikede olan sadece para değildir. Şirketinizin veri güvenliği zayıfsa bu durum tüm müşterilerinizin bilgilerini riske atar ve şirketinizin geleceğini tehdit eder. Şirketinizin faaliyetleri neticesinde yıllar içinde kazandığınız itibarınızın birkaç saniye içinde yok olabileceğini hiçbir zaman unutmayın.
Veri bütünlüğü, verilerin güvenilirliğini ve doğruluğunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Verilerin güvenilirliği orijinal halinde sapma olmamasına ve eksiksiz olmasına, yani veri bütünlüğüne bağlıdır. Veri depolama işlemlerinizi merkezileştirip farklı sunuculara yerleştirerek elde edebileceğiniz depolama konsolidasyonu sayesinde şirketinizin veri bütünlüğünü koruyabilirsiniz. Bunu uygulamanın asıl amacı, veriler için güvenli yedeklemeler sağlamaktır. Veri bütünlüğü çalışmaları için veri güvenliği stratejilerine önem vermek gerekir.
Verilerin güvence altına alınması için son zamanlarda IT alanında uygulanan yeni nesil çözüm araçları bulunur. Veri güvenliği trendleri olarak da bilinen bu yenilikçi yaklaşımlar ise şu şekildedir:
Kapsamlı bir veri güvenliği stratejisi oluşturmak, bu konuda çalışan IT ekibini, ilgili süreçleri ve teknolojileri bir araya getirir. Uygun kontrol mekanizmalarının ve politikaların oluşturulması, doğru araç setinin seçilmesi veri güvenliği stratejilerinin temelini oluşturur. Verilerin güvenli hale gelmesi için şu stratejiler değerlendirilebilir:
Şirket verilerinizi siber saldırganlardan korumak için Komtaş’ın en uygun güvenlik analitiği çözümlerini keşfedebilir, veri hırsızlığına karşı önleminizi alabilirsiniz.
Veri replikasyonu verileri bir yerden başka bir yere taşıma, kopyalama veya verileri aynı anda birden fazla yerde depolama işlemidir.
Tercih edilen müşteri temas noktaları aracılığıyla müşterinin yaşam döngüsünde uygun bir anda bağlamsal olarak ilgili deneyimler, değer ve yarar sağlayan kurumsal pazarlama teknolojisi şeklinde tanımlanabilir.
Perakende analitiği karlılık sağlayan iş kararları vermek amacıyla perakende işlemlerinin oluşturduğu verilerin analizidir.
Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.
Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.