Panelde veri yönetimi, analitik mükemmeliyet ve veri yönetişimi stratejileri etrafında başarı hikayeleri, sahada uygulama örnekleri ve problemlerin nasıl aşıldığı üzerine sohbet edildi.
Akbank, Beymen, Koç Digital ve Odeabank'tan değerli konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirdiğimiz "Stratejiden Sahaya: Deneyim Paneli'nde" Informatica kullanımına dair yapılan başarı hikayesi, sahada uygulama örnekleri, problemlerin nasıl aşıldığı ve deneyim paylaşımları oldukça ilgi çekiciydi. Panelde öne çıkan başlıklar veri yönetimi, analitik mükemmeliyet ve veri yönetişimi stratejileri etrafında yoğunlaştı.
Panelde Gamze Kaplan Gökalp, Odeabank'ın analitik mükemmeliyet merkezi projesinden bahsederek veri yönetişimi süreçlerini hızlandırma ve genişletme stratejilerini paylaştı. Öne çıkan bir diğer tema ise cloud tabanlı veri yönetişimi kullanımı ve Informatica'nın hibrit mimarisi oldu. Gökalp, pandemi süreci ve teknolojik gelişmelerle birlikte bankanın cloud'a daha fazla yatırım yapma ve verimli bir şekilde kullanma konusundaki çabalarını paylaştı. Ayrıca, generative AI use case'lerinin başlatılması ve kurumsal çapta uygulanması için oluşturulan inisiyatifin, bankanın inovasyon yolculuğunda kritik bir rol oynadığını belirtti.
Sezgin Gazioğlu, Akbank'ın veri yönetimine yaptığı ciddi yatırımı ve başarısını vurgulayarak veri yönetiminin sadece teknik değil aynı zamanda kültürel bir dönüşüm gerektirdiğini de belirtti ve Akbank'ın strateji oluştururken iş süreçlerini ve kültürü de dikkate aldığını paylaştı. Gazioğlu, Akbank'ın veri yönetimi stratejisinin veriyi demokratikleştirmeyi ve data product kavramını ön planda tutmayı amaçladığını belirtti.
Serdar Kiraz, Beymen'in veri yönetimi ve analitik süreçleri hakkında bilgi vererek veri kalitesinin, doğruluğunun ve müşteri-ürün eşleşmesinin kritik olduğunu vurgulayarak, bu konuda ciddi inisiyatifler gerçekleştirdiklerini paylaştı. Verinin hızlı bir şekilde işlenmesi ve transfer edilmesi için cloud'un önemine vurgu yaparak, Beymen'in buluta geçiş sürecini ve bu sürecin şirket için sağladığı avantajları detaylı bir şekilde paylaştı.
Ayhan Demirci konuşmasında Koç Grubu'nun veri yönetimi stratejileri üzerine detaylar paylaşarak 2016'da başlayan dijital dönüşüm inisiyatifi ile şirketlerin veri farkındalığını, veri sahipliğini ve organizasyonlarını daha etkili bir şekilde düzenlemeyi amaçladığını paylaştı. Özellikle veri yönetimi, yapay zeka projeleri öncesinde veri altyapısının sağlam bir şekilde kurulmasını vurguladı ve bu yaklaşımın projelerin hızını artırıcı bir faktör olduğunu belirtti. Koç Grubu'nun veri yönetimi ve yapay zeka stratejilerini belirlerken hibrit cloud, on-premise ve multi-cloud gibi faktörleri nasıl değerlendirdiğinide ifade etti. Demirci, GenerativeAI konusundaki çalışmalarda şirket içindeki iş birimleri ve şirketler arasında birlik sağlamak adına başlatılan Coach GPT inisiyatifi hakkında detaylı bilgiler paylaştı.