Veri tabanları hemen hemen her şirketin olmazsa olmazıdır. Özellikle güncel ve doğru verilerden oluşan bir veri tabanı işletmenizin verimliliğini ve dolayısıyla kâr oranını artırabilir. Ancak yavaş veya hataya açık bir veri tabanı sadece mali kayba sebep olmakla kalmaz, bekleme nedeniyle verimsiz çalışma süresi, belirli verilere yeterince hızlı ulaşamadığınızda düşen müşteri memnuniyeti gibi benzeri olumsuzlukları da beraberinde getirir. Bu nedenle, düzenli bir şekilde veri tabanı sağlık taraması yapmanız gerekir. Sağlıklı bir veri tabanı ile daha hızlı ve sorunsuz çalışabilir, iş süreçlerini iyileştirebilir ve müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz. Peki veri tabanı sağlık taraması nasıl yapılır? Veri tabanlarının güncel olması işletmeniz için ne kadar önemlidir? Gelin veri tabanı sağlık taraması hakkında merak edilen tüm detaylara birlikte göz atalım.
Veri Tabanı Sağlık Taraması Nedir?
Veri tabanı sağlık taraması, veri tabanının kapsamlı bir kontrolü ve analizidir. Amaç, performans kaybının olası nedenlerini ve potansiyel kesintileri belirlemek ve önceden tahmin etmektir. Tarama sonucu, veri tabanı ortamının ayrıntılı, açık bir analizi ve iyileştirme için özel önerileri içerir. Kıdemli bir veri tabanı uzmanı ya da DBA (database administrator) raporu derler. Veri tabanı kontrolünün sonucunu özelleştirilmiş bir rapor şeklinde almanız mümkündür. Düzenli taramalarla, önceki verileri kıyaslayabilir ve trend analizi elde edebilirsiniz.
Bir veri tabanı sağlık taraması, veri tabanınızın durumunu kontrol etmek için bir dizi görevden oluşur. İster bir performans ister yapılandırma sorunu veya bir kesintiye neden olabilecek herhangi bir şey olsun, veri tabanı sağlık taraması iş süreçlerinde meydana gelen ya da gelebilecek sorunları/anormallikleri belirlemeniz için iyi bir yöntemdir. Veri tabanı sağlık taraması ise birkaç kategoriye ayrılabilir:
- Veri tabanına erişimi kilitlemek ve trafiğin doğru ayrıcalıklara sahip güvenilir bir ağdan gelmesini sağlamak için güvenlik kontrolü.
- Konfigürasyonun kuruluş tarafından tanımlanan standart kriterleri karşıladığından emin olmak için konfigürasyon kontrolü.
- Veri tabanının donanım kaynaklarını kullandığından ve uygulamalara yanıt verdiğinden emin olmak için performans kontrolü.
- "Yedekleme" ve "Geri Yükleme" işlemleri ise herhangi bir sorunla karşılaşıldığında önlem amaçlı veri tabanından alınan yedeğin geri yüklenebilmesini sağlamak için yapılır.
Veri Tabanı Sağlamak Taraması Nelerden Oluşur?
Veri tabanı sağlık taraması bir dizi kontrolden oluşur, ancak bu süreçte de dikkat edilmesi gereken aşamalar vardır. Bu aşamalar ise şöyle sıralanabilir:
- Kanıtlanmış en iyi uygulamalarınıza ya da kontrol sonuçlarına göre "Veri Tabanı Yapılandırma" değerlendirmesi: Bu aşama önceden bir tarama ve iyileştirme yapıldıysa geçerlidir. Çünkü veri tabanı sağlık taraması analizlerini elde var olan sağlıklı bir veri tabanı ile kıyaslamanız gerekir.
- Yavaş sorguların tanımlanması: Burada sistemin hangi bölgelerine daha yavaş ulaşıldığı tespit edilir ve sorunlu bölgeler belirlenir.
- Veri şeması analizi: Analiz sonucu şema şeklinde gösterilir, bu sayede kıyaslama daha net yapılır.
- İşletim sistemi ve donanım ayarlarının analizi: İşletim sistemi verilerinizi güvende tutmanız ve arama sonuçlarına hızlı ulaşmanız için oldukça önemlidir. Bu nedenle sağlık taramasının en önemli aşamalarından biridir.
- Performans testleri ve denetimler: İyileştirmelerden önce ve sonra yapılır. Maksimum verim elde edilmesi için hız testleri önceliklidir.
- Yedekleme süreci kontrolü: Bu aşamada sistemin en iyi hali yedeklenir. Olası problemlere karşı güvence sağlar.
-
Veri Tabanı Sağlık Taraması Nasıl Yapılır?
Veri tabanı sağlık taraması hem bir dizi kategorinin kontrolü hem de bu kontrollerin belirli aşamalarından oluşur. Veri tabanı sağlık taramasını veri tabanı yöneticisi ve uzmanlar yapar. Bu nedenle dış kaynak kullanımı ile veri tabanlarınızın kontrolünü sağlayabilirsiniz. Uzmanlar tarafından yapılan sağlık taraması ise genellikle şunları içerir:
- Veri tabanı güvenliği sağlama,
- Veri tabanındaki kullanıcı ve ayrıcalıkları, eldeki kullanıcı matrisi erişimi ile karşılaştırma,
- Trafiğin güvenilir bir ağdan gelip gelmediğini, veri tabanındaki beyaz listedeki IP adresini kontrol etme,
- Veri tabanının denetim günlüğünün etkinleştirilme,
- Yapılandırma kontrolü,
- Halihazırda mevcut olan SSL'i kontrol etme,
- Veri tabanı yapılandırmasının doğru olduğundan emin olma (hem izin hem de sahiplik)
- Performans kontrolü,
- Veri tabanının önbellek isabet oranını kontrol etme,
- Veri tabanı bağlantısının trafiği işlemeye yetecek kapasitesinin olup olmadığını kontrol etme,
- Yedekleme ve geri yükleme prosedürünün kontrolü,
- Kararlaştırılan RPO'yu sağlayan uygun yedekleme programı,
- Verilerin geri yüklenebilir olduğundan emin olmak için yedekleri test etme,
Yukarıdaki listeye dayanarak her veri tabanı türünde (ör. MySQL, PostgreSQL, MongoDB) bu ögeleri kontrol etmek için bir komut dosyası oluşturulabilir. Ancak her veri tabanı türü için farklı yönergeler izlenebilir.
Veri Tabanı Sağlık Taramasının Önemi
Kuruluşunuz sürekli gelişim halindedir ve veri tabanınız da onunla birlikte hareket eder. Bu nedenle zaman içinde değişiklikler, güncellemeler, altyapı değişiklikleri veya basitçe veri tabanının büyümesi, gecikmelere veya hataların sisteme sızmasına neden olabilir. Veri tabanı sağlık taraması ile dijital bileşenlerin konfigürasyonu ve bunların karşılıklı uyumunun sağlanması için hatalar giderilebilir. Böylece iş süreçlerini güncel verilerle yönetebilirsiniz. Örneğin müşteri veri tabanında bulunan verileriniz her zaman güncel olursa müşterilerinizin kişisel tercihlerine daha uygun kampanya mailleri gönderebilir, satışları ve müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz. Potansiyel müşterileri sadık müşteriler haline getirmek için de bu verileri kullanabilirsiniz. Öte yandan veri tabanınızda yer alan güncel veriler yeni ürün geliştirmenize de olanak tanır.
Veri Tabanı Sağlık Taramasının İşletmenize Faydaları
Veri tabanı sağlık taraması, bir sistemin doğru çalışması için belirli aralıklarla kontrol edilmesi ile aynıdır. Belirli aralıklarla yapılan check-up gibi düşünebilirsiniz. Çünkü bu tarama hataların düzeltilmesinden daha çok önlem almak için yapılır. Erken teşhis nasıl ki vücudunuz ve sağlığınız için önemliyse, veri tabanında hatalı ya da güncel olmayan bir verinin tespiti de gelecekteki hataları önlemek için o önemlidir. Veri tabanı sağlık taraması ile elde edebileceğiniz diğer avantajlar ise şöyle sıralanabilir:
- Veri tabanı için yapılan durum denetimi ya da sağlık kontrolü görünür ve görünmez hataları iyileştirme fırsatı sunar.
- Veri tabanının tarama sonucu, veri tabanının ve ortamının temel ayarları hakkında bilgi sağlar.
- Hayal kırıklığı yaratan veri tabanı performansının kaynağını belirler. Çözüm için tam olarak sorunun kaynağını gösterir.
- İyileştirilebileceği ve önerilen iyileştirmelerin etkisinin ne olduğu konusunda iyi ve net bir açıklama sağlar. Bazen bulgular, bazı kuruluşlar için ufuk açıcı olabilecek mantıklı tavsiyelere indirgenebilir.
- Üçüncü taraf veri tabanı sağlık taraması yapan kuruluşlar, genellikle sahip oldukları diğer şirket ve kuruluşların veri tabanı ile size ait veri tabanını kıyaslayabilir ve eksiklikleri belirtebilir.
- Bu sayede farklılıkların görülebildiği bir genel bakış elde edebilir, verilerinizin ne kadar sağlıklı olup olmadığını görebilirsiniz.
- Tarama sonrası verilerinizle ne yapmak istediğinize siz karar verirsiniz. Üçüncü taraf veri uzmanları bu aşamada tüm kararları size bırakır. Dilerseniz kontrol sonrası değişiklik yapmadan da devam edebilirsiniz.
- Bununla birlikte veri tabanınızı kalıcı olarak sağlıklı tutmak istiyorsanız, günlük güncellemeler isteyebilirsiniz. Böylece sağlık kontrolünden sonra sürekli güncel tutulan bir veri tabanı ile çalışabilirsiniz.
Günümüzde veri tabanları kuruluş ve şirketlerin doğru adım atmasını sağlayan en önemli unsurdur. Tüm iş, üretim ve yönetim süreçleri veri tabanı ile ilgilidir. Bu nedenle veri tabanınız ne kadar doğru veri içeriyor ve sorgulara ne kadar hızlı yanıt veriyorsa tüm işleyiş o kadar sağlıklı ilerler. Bu da şirket başarısı için oldukça önemlidir. Siz de verilerinizin güvenliğinden ve güncelliğinden emin olmak isterseniz, tüm dijitalleşme süreçlerinde Komtaş hizmetlerinden yararlanabilir, size özel çözümler için hemen iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz
Veri mühendisliği (Data Engineering), modern veri yönetiminin temel taşıdır. Veri mühendisleri, veri setlerini toplama, işleme ve optimize etme süreçlerini yöneten uzmanlardır. Bir organizasyonun veri altyapısını oluşturarak, veri bilimcilerin ve analistlerin ihtiyaç duyduğu yüksek kaliteli veriyi sağlamaktan sorumludurlar.
Veri mimarları (Data Architects), işletmelerin verilerini toplama, düzenleme, depolama ve yönetme süreçlerini tasarlayan uzmanlardır. Veri yönetiminde stratejik bir rol oynayan bu profesyoneller, veri platformlarının güvenli, ölçeklenebilir ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.