Python programlama dili çok çeşitli uygulamalar için kullanılabildiği için BT (Bilgi Teknolojileri) dünyasında oldukça popülerdir. Python, öğrenmesi kolay ve her şeyi oluşturmak için kullanılabilen güçlü bir programlama dilidir. Profesyonel olmayan geliştiriciler arasında da sık tercih edilir. Örneğin Python, web uygulaması geliştirmede ve veri biliminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çünkü programlama dilleri arasında pratikliği ile bilinir ve uygulama alanı bir hayli geniştir. Siz de Python programlama dilinin avantajlarından yararlanmak isterseniz, Python'un tam olarak ne ifade ettiğini ve uygulama alanlarını inceleyebilirsiniz.
Python Nedir?
Python, birçok amaç için kullanılabilen pratik ve işlevsel bir programlama dilidir. Web geliştirme başta olmak üzere veri analizi, makine öğrenimi, AI (yapay zeka), oyun geliştirme gibi alanlarda kullanılır. İlk olarak 1991 yılında Guido van Rossum tarafından yayınlanmıştır ve o zamandan beri basitliği, kullanım kolaylığı ve büyük topluluk desteği nedeniyle en popüler programlama dillerinden biri haline gelmiştir.
Python programlama dili, yeni başlayanların öğrenmesini ve anlamasını kolaylaştıran okunabilir ve özlü söz dizimi ile bilinir. Aynı zamanda, ortak görevleri gerçekleştirmeyi kolaylaştıran birçok yararlı modül ve işlev sunan geniş bir standart kitaplığa da sahiptir.
Python kodu, Windows, macOS ve Linux dahil olmak üzere birden çok platformda çalışır ve C, C++ ve Java gibi diğer programlama dilleriyle entegre olur. Çok yönlülüğü, programlama dilinin finans, sağlık, eğitim ve eğlence dahil olmak üzere çok çeşitli endüstriler tarafından kullanılmasına olanak tanır.
Python Ne İşe Yarar?
Son yıllarda Veri Bilimi hakkında söylemler ve geliştirmeler hızla arttı. Şirketler, daha iyi performans göstermek için yüksek miktarda veri ve veri tabanlarına daha fazla ilgi göstermeye başladı çünkü veriler faaliyetlere ilişkin daha iyi içgörüler oluşturmak için yol gösterici olarak tercih edilir hale geldi. Python programlama dili de bunun için son derece uygun. Ayrıca farklı kullanım alanlarına entegre etmeniz ve hemen her süreçte kullanabilmeniz için (makine öğrenimi ve veri dönüşümü gibi) uygun paketler de mevcut.
Python diğer yazılım dillerine göre pratik programlama dilidir, çünkü sezgisel bir yapıya sahiptir ve kolay anlaşılır. Örneğin C ve Java dillerinden daha kolay okunur ve başlangıç seviyesinde kişiler de Python’dan yararlanabilir. Betikleri karşılaştırmak gerekirse Java’da yer alan betik Python'daki herhangi bir betikten 3 kat daha zordur. Python’un bu pratikliği geliştiricilerin birlikte çalışmasını kolaylaştırır ve daha kısa sürede bir uygulama geliştirilebilir. Ayrıca, Python ücretsizdir ve söz konusu hazır paketler herkes için kullanıma hazırdır. Bu sayede kendinizin ya da bir başkasının oluşturduğu işlevleri yeniden kullanabilir, böylece daha hızlı bir komut dosyası oluşturabilirsiniz.
Python Özellikleri Nelerdir?
Python sözdizimi anlaşılır ve düzenli olacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, bu programlama dilinin bir dizi dikkate değer özelliği vardır:
- Girinti: Kod bloklarını belirtmek için parantez veya diğer belirli karakterleri kullanan diğer programlama dillerinden farklı olarak Python, kodun yapısını belirtmek için girinti kullanır.
- Boş satırlar ve yorumlar: Python programlama dili, kodun okunmasını kolaylaştırmak ve kodda neler olduğunu açıklamak için boş satırlar ve yorumlar kullanır.
- Basit sözdizimi: Python'un basit ve mantıklı bir sözdizimi vardır, bu da fazla programlama deneyimi olmayanlar için bile dile başlamayı kolaylaştırır.
- Dinamik tür sınıflandırması: Veri türlerinin kullanılmadan önce tanımlanması gereken diğer birçok programlama dilinden farklı olarak çalışma zamanında değişkenlere atanan değerlere göre veri türlerini otomatik olarak belirler.
- İşlevler ve modüller: Python, işlevlerin ve modüllerin konseptini destekleyerek kodun yeniden kullanılmasına ve projelerin daha net bir şekilde düzenlenmesine olanak tanır.
Diğer Programlama Dillerine Göre Avantajları Nelerdir?
Python yazılım dili, pratikliği ve hazır işlev paketleri ile hakkında sıkça konuşulan dillerden biridir. Bunun bir nedeni de diğer yazılım dillerine göre farklı işlevler sunması ve kullanımdan geliştirmeye kadar herkesin anlayabileceği bir sisteme sahip olmasıdır. Diğer programlama dillerinden ayrılmasını sağlayan Python'un özellikleri ise şunlardır:
- Basit ve Anlaşılır Sözdizimi: Açık, okunabilir ve yapılandırılmış bir sözdizimine sahiptir. Bu da, diğer birçok programlama diline göre öğrenmeyi ve anlamayı kolaylaştırır.
- Geniş Uygulanabilirlik: Web geliştirmeden veri analitiğine, makine öğreniminden yapay zekaya, bilimsel hesaplamadan otomasyona ve çok daha fazlasına kadar uygulanabilirlik sunar.
- Geniş Standart Kütüphane: Kapsamlı ve zengin bir standart kütüphaneye sahiptir. Böylece, geliştiricilerin ek modüller kurmak zorunda kalmadan ortak görevleri gerçekleştirmesine olanak tanır.
- Açık Kaynak: Ücretsiz ve açık kaynaktır , yani herkes için kolayca erişilebilir ve değiştirilebilirdir.
- Aktif Topluluk: Düzenli olarak yeni modüller ve kitaplıklar geliştiren, öğreticiler ve diğer kaynakları paylaşan geniş ve aktif geliştiriciler topluluğuna sahiptir.
- Platformdan Bağımsız: Kod, Windows, Mac ve Linux gibi farklı platformlarda yürütülebilir.
- Yorumlamalı: Yorumlayıcı bir dil olduğundan kodu satır satır yürüterek test ve hata ayıklamayı kolaylaştırabilir.
- Nesne Yönelimli: Nesne yönelimli bir dildir. Böylece karmaşık sorunları çözmeyi kolaylaştıran belirli kavramları destekler.
Python Nerelerde Kullanılır?
Python, endüstriyel otomasyonun mevcut gelişmelerinde zaten önemli bir rol oynuyor ve önümüzdeki yıllarda daha da büyük bir rol oynaması bekleniyor. Bunun ana nedenlerinden biri, endüstride artan otomasyon ve dijitalleşme talebidir. Bu da, yeni ve daha gelişmiş otomasyon sistemlerine ve çözümlerine ihtiyaç duyulmasına yol açar. Python, geniş kütüphane ve çerçeve yelpazesi, esnek programlama dili yapısı ile bu gereksinimler için ideal bir çözüm sunar.
Python, veri toplama, veri analizi, makine öğrenimi ve üretim süreci otomasyonu dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel otomasyon görevleri için kullanılabilir. Python'u bu uygulamalarda kullanmak, endüstride üretkenliği ve verimliliği artırmaya ayrıca maliyetleri düşürmeye olanak tanır. Python ve diğer programlama dilleri, daha iyi kararlar almak ve verimliliği artırmak için gelişmiş analitik ve makine öğrenimi algoritmalarına dayanan Endüstri 4.0 gibi yeni nesil otomasyon sistemlerinin geliştirilmesinde de önem kazanır. Endüstriyel otomasyonun yanı sıra Python kullanım alanları ise şöyle sıralanabilir:
- Web Geliştirme: Python yazılım dili, Django, Flask ve Pyramid dahil olmak üzere çeşitli web çerçeveleri ve kitaplıkları sunar. Web sitelerini ve web uygulamalarını kolayca oluşturmanıza olanak tanır.
- Makine Öğrenimi: Makine öğrenimi (Machine Learning) dünyasında Python çok popülerdir. Örneğin, karmaşık modelleri ayarlayabileceğiniz ve eğitebileceğiniz TensorFlow, PyTorch ve Scikit-learn dahil olmak üzere çeşitli kitaplıklar vardır.
- Bilimsel Hesaplamalar: NumPy, SciPy ve Matplotlib gibi Python kitaplıkları, gelişmiş hesaplamalar yapmanızı sağlar. Ayrıca verileri görselleştirebilirsiniz.
- Oyun Geliştirme: Python bazen oyun endüstrisinde de kullanılır. Çünkü Pygame gibi kütüphaneler oyun yaratmayı mümkün kılar.
- Otomasyon: Otomasyon söz konusu olduğunda Python son derece popülerdir. Çünkü bu programlama dili rutin görevleri otomatikleştirmek için idealdir. Komut dosyaları çalıştırmak ve raporlar oluşturmak daha basit hale getirilebilir.
Python hem özel hem de kamu (bakım, eğitim, hükümet) dahil olmak üzere neredeyse tüm sektörlerde kullanılabilen açık kaynaklı bir programlama dili olduğu için pek çok uzmanlık alanında uygulanmaktadır. Örneğin, pazarlama veya İK kapsamında rapor oluşturmak için tercih edilir. Bununla birlikte araştırmacılar, veri bilimcileri, veri mühendisleri, KG mühendisleri, DevOps uzmanları Python yazılım dilini en sık kullanan mesleklerdir.
Komtaş'ın veri konusunda sunduğu hizmetlere ek olarak ekosistemde yer alan Istanbul Data Science Academy, Veri Bilimi Bootcamp programları ile python öğrenmenize yardımcı olur. Siz de işletmenizi dijital çağın gerekliliklerine hazır hale getirmek ve hemen her süreci pratikleştirmek isterseniz Komtaş çözümlerine göz atabilir ve hemen iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz
Veri analisti (Data Analyst), verileri toplayan, analiz eden ve bu verilerden anlamlı içgörüler çıkararak işletmelere stratejik kararlar almalarında yardımcı olan bir profesyoneldir.
Makine Öğrenimi Mühendisi (Machine Learning Engineer), veri analizi ve yapay zeka algoritmalarıyla çalışan, makinelerin öğrenmesini ve veri odaklı kararlar almasını sağlayan sistemleri geliştiren bir profesyoneldir. Bu mühendisler, istatistik, programlama ve veri bilimi becerilerini kullanarak, iş süreçlerini otomatikleştiren ve optimize eden çözümler oluşturur.