Dijital dönüşüm, hemen hemen her kurumun ve sektörün iş önceliği listesinde ilk sıralarda ve hatta başında yer alan bir konu olarak karşımıza çıkıyor artık. Daha önceleri finans, telekom, üretim ve sağlık gibi alanlarda sıkça gördüğümüz bu dönüşüm, özellikle pandeminin etkisiyle bir çığ gibi büyümeye başladı ve artık dijital insan, dijital para ve hatta dijital dünyadan bahseder olduk.
Şu bir gerçek ki artık büyük bir değişimin eşiğindeyiz. Ve bu değişim birçok kurumun iş yapış şeklini değiştirmekle kalmayıp dönüştürüyor olacak. Ve bu değişim ve dönüşüme ayak uyduramayan kurumlar, maalesef varlığını sürdürmekte zorlanacak veya bir süre sonra yok olup gidecek ve yeni iş alanları ve fırsatları ortaya çıkacaktır.
Bu noktada durup, bu konuyu daha iyi anlamak için kendimize bazı sorular sormamız gerekiyor:
- Peki dijital dönüşüm tam olarak nedir?
- Dijital dönüşümün altında yatan şey nedir?
- Kurumlar olarak biz neyi daha iyi yaparsak, bu değişimi ve dönüşümü kaçırmamış oluruz?
Dijital Dönüşüm Üzerine
Yukarıda bahsettiğim bu değişim ve dönüşüm içerisinde kurumlara bakacak olursak;
- Yeni iş modelleri geliştirmekte
- Yeni süreçler tasarlamakta
- Bu süreçler doğrultusunda yeni departmanlar ve yeni ünvanlar (veri sahibi, veri mimarı, veri mühendisi, veri bilimcisi, veri okur yazarı v.b.) tanımlamakta,
- Yeni uygulamalar ve altyapılara (Büyük Veri Ortamları, Büyük Veri Gölü, Bulut Altyapısı) ve yeni teknolojilere (AI, IOT v.b.) yatırımlar yapmaktadır.
Aslında tüm bu çalışmaları, verinin nasıl daha doğru, nasıl daha hızlı ve nasıl daha verimli bir şekilde kullanılacağı üzerine yapılan çalışmalar olarak görmek gerekiyor.
Bu yapılan çalışmalardan da yola çıkarak, dijital dönüşüm, günlük hayatta kullandığımız nesnelerin ve yaptığımız birçok şeyin hatta alışkanlıkların bile veriye dönüştürülmüş hali olarak düşünebiliriz. Ve şunu diyebiliriz ki, veri, dijital dönüşümün temelini oluşturmaktadır.
Bu sebeple veriyi merkeze alan, veriye yatırım yapan ve karar alma noktasında veriden en iyi şekilde faydalanan kurumlar, değişim ve dönüşümün kapısı aralayan dijital dönüşüm sürecinde ve geçmiş yıllarda olduğu gibi rakiplerine göre daha da ön plana çıkacak ve fark yaratacaktır.
Dijital Dönüşümde Yaşanılan Zorluklar Nelerdir?
Yukarıda belirtmiş olduğum üzere, dijital dönüşüm her kurum için mevcut süreçlerin yeniden gözden geçirilmesi ve yenilenmesi, diğer kurumların ve farklı sektörlerin gerisinde kalmamak ve rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için yeni uygulamalar ve teknolojilere yatırımlar yapmak gibi faydalar sunmaktadır. Bu faydaların yanı sıra dijital dönüşümün temelini oluşturan verinin de yönetilmesi konusunda birçok zorlukları beraberinde getirmektedir.
Kurumların dijital dönüşümle birlikte veri yönetimi konusunda yaşadıkları bazı zorlukları belirtecek olursak;
- Veri Sözlüğü : Kurum içerisinde ortak bir dilin kullanılması ve kullanılan bilgilerin açık ve net bir şekilde tanımlı olması
- Veri Sahipliği : Veriler üzerinde alınacak olan kararların kimler tarafından verileceğinin netleştirilmesi ve rol ve sorumlulukların belirlenmesi, süreçlerin doğru bir şekilde tasarlanması
- Veri Kataloğu : Kullanılan uygulamaların artmasıyla birlikte verinin uçtan uca takibini yapmak
- Tekil Görüntü : Farklı kanallardan alınan müşteri, ürün gibi ana verilerin tekil görüntüsünün sağlamak
- Veri Kalitesi : Eksik ve tutarsız verilerin kalitesinin arttırılması ve verilerin farklı veri kalitesi metrikleriyle sürekli takibini yapmak
- Veri Entegrasyonu : Farklı sistemler arasında entegrasyonların merkezi olarak yönetilmesi
- Veri Güvenliği : Birçok sisteme dağılmış olan hassas verilerin güvenliğinin sağlanması gibi birçok örnek verilebilir
Veri Yönetimi Konusunda Sunulan Çözümler Nelerdir?
Damalink olarak, kurulduğumuz 2014 yılından beri, kurumlara gerek veri yönetimi konusunda gerekse de kurumların dijital dönüşüm yolculuğunda yukarıda değinmiş olduğum zorluklar noktasında uçtan uca çözümler sunuyoruz.
Çözümlerimizi hem stratejik hem de teknoloji implementasyonu konusunda kategorize edecek olursak;
Veri Yönetimi Strateji Hizmetleri
Veri stratejileri hizmeti kapsamında, her bir veri yönetimi konu başlığı özelinde herhangi bir teknoloji konumlandırmadan hazır çözüm bileşenleriyle hizmet sunmaya çalışıyoruz. Özellikle kurumların veriye dayalı bir organizasyona dönüşme hedefinde, veri yönetişimi strateji hizmeti kapsamında;
- Kurum içerisinde «veri yönetişimi» konularında yaşanan ağrı noktalarının tespit edilmesi
- Veri yönetişimi konularında iyileştirme alanlarının belirlenmesi
- Veri yönetişimi konusunda farkındalığın oluşturulması
- Veri yönetişimi süreçlerinin işleyişi için organizasyon model önerisi
- Rol ve sorumlulukların netleştirilmesi
- Veri yönetişimi politikalarının değerlendirilmesi
- Kurum içerisinde var olan veya olması gereken en doğru teknolojilerin konumlandırılması
- Veri yönetişimi dönüşüm yol haritalarının çıkarılması ile ilgili çalışmalar yürütmekteyiz.
Veri yönetimi çözümleri kapsamında da veri yönetimi konusunda Gartner raporlarına göre uzun yıllardır liderliğini sürdüren ve koruyan Informatica teknolojileri üzerinde geliştirmiş olduğumuz hazır bileşenlerle müşterilerimize çözümler sunuyoruz. Böylelikle hem projelerdeki tekrarlı işlerin azaltılmasını hem de projedeki riskleri minimize ederek, hızlı bir şekilde projelerimizi hayata geçmesini sağlıyoruz.
Hem dijital dönüşümün temelleri hakkında hem de kurumlara dijital dönüşüm yolculuğunda veri yönetimi konusunda sunduğumuz çözümlere çok kısaca değinmek istedim. Umarım faydalı bir çalışma olmuştur, görüşmek üzere.
Evrim AY
Damalink
İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz
Veri analisti (Data Analyst), verileri toplayan, analiz eden ve bu verilerden anlamlı içgörüler çıkararak işletmelere stratejik kararlar almalarında yardımcı olan bir profesyoneldir.
Makine Öğrenimi Mühendisi (Machine Learning Engineer), veri analizi ve yapay zeka algoritmalarıyla çalışan, makinelerin öğrenmesini ve veri odaklı kararlar almasını sağlayan sistemleri geliştiren bir profesyoneldir. Bu mühendisler, istatistik, programlama ve veri bilimi becerilerini kullanarak, iş süreçlerini otomatikleştiren ve optimize eden çözümler oluşturur.