Veri ambarı nedir?
Kurumsal veri ambarı(EDW) olarak da adlandırılan veri ambarı, satış noktası işlemleri, pazarlama otomasyonu, müşteri ilişkileri yönetimi ve daha fazlası gibi birden fazla veri kaynağından gelen yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış verilerin analizi ve raporlanması için kullanılan kurumsal bir veri platformudur.
Veri ambarları analitik bir veritabanı, kritik analitik bileşenler ve prosedürler içerir. Veri hatları, sorgular ve iş uygulamaları gibi geçici analizleri ve özel raporlamaları desteklerler. Büyük miktarlardaki güncel ve geçmiş verileri tek bir yerde birleştirip entegre edebilirler ve zaman içinde verilerin uzun vadeli bir görünümünü vermek üzere tasarlanmışlardır. Bu veri ambarı özellikleri, veri ambarını bilinçli iş kararlarını desteklemeye yardımcı olan kurumsal analitiğin temel unsurlarından biri haline getirmiştir.
Geleneksel ve bulut tabanlı veri ambarı
Geleneksel veri ambarları şirket içinde barındırılır ve veriler ilişkisel veri tabanlarından, işlem sistemlerinden, iş uygulamalarından ve diğer kaynak sistemlerden akar. Ancak bu veri ambarları genellikle verilerin bir alt kümesini toplu olarak yakalamak ve katı şemalara göre depolamak üzere tasarlandığından spontane sorgular veya gerçek zamanlı analizler için uygun değildir. Şirketler ayrıca şirket içi veri ambarı için kendi donanım ve yazılımlarını satın almak zorundadır, bu da ölçeklendirmeyi ve bakımı pahalı hale getirir. Geleneksel bir veri ambarında depolama alanı genellikle işleme kıyasla sınırlıdır, bu nedenle veriler hızlı bir şekilde dönüştürülür ve ardından depolama alanını boş tutmak için atılır.
Günümüzün veri analitiği faaliyetleri, gelir yaratma, maliyet sınırlama, operasyonları iyileştirme ve müşteri deneyimlerini geliştirme dahil olmak üzere tüm temel iş faaliyetlerinin merkezine dönüşmüştür. Veriler geliştikçe ve çeşitlendikçe, kuruluşlar daha sağlam veri ambarı çözümlerine ve kuruluşları genelinde büyük miktarlarda veriyi depolamak, yönetmek ve analiz etmek için gelişmiş analitik araçlara ihtiyaç duymaktadır.
Bu sistemler ölçeklenebilir, güvenilir, düzenlemeye tabi sektörler için yeterince güvenli ve çok çeşitli veri türlerini ve büyük veri kullanım durumlarını destekleyecek kadar esnek olmalıdır. Ayrıca esnek fiyatlandırma ve hesaplamayı desteklemeleri gerekir, böylece kapasitenizi tahmin etmek yerine yalnızca ihtiyacınız olan kadar ödeme yaparsınız. Bu gereksinimler çoğu eski veri ambarının kapasitesinin ötesine geçmektedir. Sonuç olarak, birçok işletme bulut tabanlı veri ambarı çözümlerine yönelmektedir.
Bir bulut veri ambarı, geleneksel bir veri ambarının yeteneklerine ek olarak bulutta tam olarak yönetilen bir hizmet üzerinde çalışır. Bulut veri ambarı, değişen iş gereksinimlerini karşılamak için anında ölçeklenebilirlik ve karmaşık analitik sorguları desteklemek için güçlü veri işleme imkanı sunar.
Bulut hizmet sağlayıcısı fiziksel altyapıyı yönettiği ve bakımını yaptığı için şirket içi veri ambarı çözümlerinde ön yatırım genellikle çok daha düşüktür ve teslim süreleri daha kısadır.
Veri ambarı bulutta nasıl çalışır?
Geleneksel bir veri ambarı gibi, bulut veri ambarları da dahili ve harici veri kaynaklarından veri toplar, entegre eder ve depolar. Veriler genellikle bir veri işlem hattı kullanılarak bir kaynak sistemden aktarılır. Veriler kaynak sistemden çıkarılır, dönüştürülür ve ardından ETL olarak bilinen işlemle veri ambarına yüklenir. Veriler doğrudan merkezi bir depoya da gönderilebilir ve ardından ELT süreçleri kullanılarak dönüştürülebilir. Kullanıcılar buradan farklı iş zekası (BI) araçlarını kullanarak verilere erişebilir, bunları çıkarabilir ve raporlayabilir. Bulut veri ambarları, veriler üzerinde gerçek veya gerçeğe yakın zamanlı olarak faaliyet göstermek için akış kullanım durumlarını da desteklemelidir.
Bulut veri ambarları, genel bir bulut ortamında yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış veri depolama, işleme, entegrasyon, temizleme, yükleme ve benzeri hizmetler sunar. Yapılandırılmamış verileri toplamak ve depolamak için bunları bir bulut veri gölü ile birlikte de kullanabilirsiniz. Bazı sağlayıcılarla, kurumsal verilerinizin tek bir kopyasını korumak ve merkezi olarak yönetmek için veri ambarınızı ve veri gölünüzü birleştirmek bile mümkündür.
Bulut veri ambarı hizmetleri söz konusu olduğunda farklı bulut sağlayıcıları çeşitli yaklaşımlar benimseyebilir. Örneğin, bazı bulut veri ambarları geleneksel bir veri ambarına benzer şekilde küme tabanlı bir mimari kullanabilir. Buna karşın, diğerleri veri yönetimi sorumluluklarını daha da azaltan modern sunucusuz bir mimari benimser. Bununla birlikte, çoğu bulut veri ambarı yerleşik veri depolama ve kapasite yönetimi özellikleri ve otomatik yükseltmeler sağlar.
Bulut veri ambarlarının sahip olduğu diğer temel özellikler şunlardır:
- Self servis ETL ve ELT veri entegrasyonu
- Disaster recovery özellikleri ve otomatik yedeklemeler
- Uyumluluk ve veri yönetimi araçları
- İş zekası, yapay zeka ve makine öğrenimi için yerleşik entegrasyonlar
Bulutta veri ambarı oluşturmanın avantajları
Şirketler, yönetilen hizmetlerin sağlayabileceği maliyet tasarrufu ve ölçeklenebilirlikten yararlanarak geleneksel veri ambarlarından giderek daha fazla uzaklaşıyor ve buluta geçiş yapıyor.
İşte bulut veri ambarının başlıca avantajları;
Ölçeklendirme
Bulut veri ambarları esnektir, neredeyse sınırsız depolama ve kapasite sağlar. İş ihtiyaçlarınız değiştikçe bunları kolayca yukarı veya aşağı ölçeklendirebilir ve yalnızca kullandığınız kadarını ödersiniz.
Makine öğrenimi ve yapay zeka girişimleri
Veri madenciliği, iş sonuçlarını tahmin etme ve veri yaşam döngüsü yönetiminden iş süreçlerine ve operasyonel maliyetlere kadar diğer alanları optimize etmek için bulut veri ambarlarına karşı makine öğrenimi modellerinin ve yapay zeka teknolojilerinin imkanlarından hızla yararlanabilir ve bunları operasyonel hale getirebilirsiniz.
Daha iyi çalışma süresi
Bulut sağlayıcıları SLA'ları karşılamak ve sorunsuz bir şekilde ölçeklenen güvenilir bulut altyapısı ile daha iyi çalışma süresi sağlamakla yükümlüdür. Şirket içi veri ambarları, performansı etkileyebilecek ölçek ve kaynak sınırlamalarına sahiptir.
Maliyet öngörülebilirliği
Bulut ile daha esnek ve öngörülebilir fiyatlandırma elde edersiniz. Bazı sağlayıcılar işlem hacmine göre veya node başına ücretlendirme yapar. Diğerleri ise belirli miktarda kaynak için sabit bir fiyat alır. Her durumda, kaynakların kullanımda olup olmamasından bağımsız olarak 7 gün 24 saat çalışan şirket içi bir veri ambarının neden olduğu devasa maliyetlerden kaçınmış olursunuz.
Operasyonel tasarruflar
Bir bulut veri ambarı tamamen yönetilir ve yönetim sorunlarını hizmet düzeyi anlaşmalarını (SLA'lar) karşılaması gereken bulut sağlayıcılarına devretmenize olanak tanır. Bu, operasyonel tasarruf sağlar ve şirket içi ekibinizin büyüme girişimlerine odaklanmasını sağlayabilir.
Gerçek zamanlı analizler
Bulut veri ambarları, veri akışını destekleyen daha güçlü bilgi işlem sağlayarak verileri gerçek zamanlı olarak sorgulamanıza olanak tanır. Sonuç olarak, şirket içi bir veri ambarına kıyasla verilere çok daha hızlı erişip bunları kullanabilir, böylece daha doğru içgörüleri daha hızlı elde edebilir ve daha bilinçli iş kararları alabilirsiniz.
Veri ambarı ne için kullanılır?
Bulut veri ambarı, bir kuruluşa fayda sağlayabilecek bir dizi çözüm sunar. İşte en yaygın veri ambarı kullanım durumlarından bazıları:
Gerçek zamanlı kararlar alma: Zorlukları proaktif olarak ele almak, fırsatları belirlemek, verimlilik kazanmak, maliyetleri düşürmek ve iş olaylarına proaktif olarak yanıt vermek için verileri gerçek zamanlı olarak analiz edin.
Silo halindeki verileri konsolide etme: Kuruluşunuzdaki satış noktası sistemleri, web siteleri ve e-posta listeleri gibi birden fazla yapılandırılmış kaynaktan verileri hızlı bir şekilde çekin ve analiz yapabilmeniz ve içgörüler elde edebilmeniz için tek bir konumda bir araya getirin.
İş raporlamasına ve anlık analizlere olanak tanır: Geçmiş verileri operasyonel verilerden ayrı bir sunucuda tutun, böylece son kullanıcılar operasyonel sistemlerin performansını etkilemeden veya BT'den yardım almayı beklemeden bu verilere erişebilir ve kendi sorgularını ve raporlarını çalıştırabilir.
Makine öğrenimi ve yapay zekanın uygulanması: Trafik artışlarını tahmin etmek veya bir web sitesinde gezinen müşteriye ilgili ürünleri önermek gibi öngörüler sağlayabilecek algoritmalar geliştirmek için geçmiş ve gerçek zamanlı verileri toplayın.
Birçok işletme ve sektör, yalnızca büyük ölçekli değil, aynı zamanda sürekli ve gerçek zamanlı veri analizine ihtiyaç duyar. Örneğin, bazı hizmet sağlayıcılar gün boyunca fiyatları dinamik olarak ayarlamak için gerçek zamanlı verileri kullanır. Sigorta şirketleri poliçeleri, satışları, talepleri, bordroları ve daha fazlasını takip eder. Ayrıca dolandırıcılığı tahmin etmek için makine öğrenimini kullanırlar. Oyun şirketleri, oyuncu deneyimini geliştirmek için kullanıcı davranışlarını gerçek zamanlı olarak izlemeli ve bunlara tepki vermelidir. Veri ambarları tüm bu faaliyetleri mümkün kılar.
Kuruluşunuz aşağıdakilerden herhangi birine sahipse veya bunlardan herhangi birini yapıyorsa, muhtemelen bir veri ambarı için iyi bir adaysınız demektir:
- Birden fazla farklı veri kaynağı
- Büyük veri analizi ve görselleştirme - hem eş zamansız hem de gerçek zamanlı olarak
- Makine öğrenimi modelleri ve diğer yapay zeka odaklı süreçler
- Akış analizleri
- Özel rapor oluşturma ve ad hoc analiz
- Veri madenciliği
- Veri bilimi ve jeo-uzamsal analiz
Bulut tabanlı bir veri ambarı çözümü nasıl seçilir?
Bulut tabanlı bir veri ambarı seçerken, çözümlerin nasıl çalıştığını değerlendirmek ve bulut veri ambarınızın desteklemesi gereken mevcut kullanım durumlarını derinlemesine anlamak çok önemlidir.
Farklı sağlayıcılar arasında seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken, depolama yeteneklerinin ötesinde mimari, ölçeklenebilirlik, güvenlik, fiyatlandırma, performans ve daha fazlası gibi birçok husus vardır. Örneğin, uygulaması basit olan bir çözümün ölçeklendirilmesinin o kadar kolay olmadığını görebilirsiniz veya mevcut sisteminizi yükseltmek için tüm veri analistlerini yeniden eğitmeniz ve ek lisanslar satın almanız gerekebilir.
Tedarikçiler arasındaki farklara bakmanın ötesinde, bir bulut veri ambarına geçişinizin özellikle neleri gerektireceğini ve bunun mevcut BT yatırımlarınız ve özel iş ihtiyaçlarınızla nasıl ilişkili olduğunu düşünmek de önemlidir.
Kurumsal veri ambarları bir kuruluşun karar alma sürecinde merkezi bir rol oynar. Bu nedenle, iş gereksinimlerini, mevcut kullanım durumlarını ve mevcut çözümlerdeki boşlukları derinlemesine anladığınızdan emin olmanız gerekir. Eski bir veri ambarı çözümünü değiştirmenin sonuçlarını, zorlukları karşılamaya yönelik işlevsel gereksinimleri ve veri kaynakları, araçlar, çerçeveler ve daha fazlası hakkında ayrıntılı teknik bilgileri anlamaya yardımcı olmak için sürecin başlarında kilit paydaşları sürece dahil etmek faydalı olabilir.
Kurumsal veri ambarı çözümleri ve Google Cloud'un uygun maliyetli, sunucusuz, çok bulutlu kurumsal veri ambarı BigQuery hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz
Bu yazıda sağlık, finans, perakende ve eğitim gibi sektörlerdeki yapay zeka uygulama örneklerine değineceğiz. AI'nin farklı sektörlerde nasıl kullanıldığını anlamak, teknolojinin işletmelere sunduğu fırsatları daha iyi değerlendirmemizi sağlar.
OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT Search, metin tabanlı etkileşimleri kullanarak daha insanların ihtiyacına yönelik arama deneyimi sunar. Bu yazıda, ChatGPT Search’ün özelliklerini, sağladığı avantajları, Google Search ve Perplexity AI gibi popüler arama araçlarıyla karşılaştırmasını inceleyeceğiz.