Düşük veri kalitesinin olumsuz sonuçları kuruluşlar için çok önemlidir, ancak neyse ki bunlarla mücadele edilmesi de kolaydır. Veri kalitesi uzun süredir tartışılan konulardan biriyken üretim faktörü, yani verinin formda tutulması ise bazen zorlayıcı olabilir. Üretim süreçlerindeki aksamalar, genel bakışlarla ilgili güvenilir olmayan bilgiler, memnun olmayan müşteriler ve geri dönüşler, girişimciler için maliyeti artıran tanınabilir sorunlardır. Bu genellikle yanlış verilerin kullanılmasıyla ilgilidir. Bir kuruluşu veri odaklı hale getirerek ve veri kalitesi politikalarına dikkat ederek bu sorunları önleyebilir, maliyetlerden tasarruf edebilir ve yeni fırsatlar keşfedebilirsiniz. Veri kalitesi, ayrıca kullanım amacı ile değerlendirilir. Çünkü bir veri elde etmek istediğiniz sonuca ulaşmanıza olanak tanıyorsa doğrudur. Bu nedenle verilerin doğruluğu aslında veri kalitesi ile aynı anlama gelir. Peki veri kalitesi gerçekte nedir, ne işe yarar ve neden önemlidir? Ayrıca veri kalitesini sağlamak için izlenmesi gereken adımlar nelerdir?
Veri kalitesinin net bir tanımını yapmak zordur. Gerçek şu ki, veriler kullanma amacına ulaşırsa veri kaliteniz iyidir. Örneğin, kuruluşa yön vermek için bir yönetim panosunda doğru değerlerin gösterilmesi, yönetimin de tutarlı olmasını ve sürecin doğru yönetilmesini sağlar. Verilerin kalitesi bazı kurallar kapsamında ölçülebilir. Veri kalitesini ölçmek için Veri Yönetimi Topluluğu tarafından tanımlanan sekiz husus vardır. Veri kalitesini ölçmeniz için yol göstericiler ise şunlardır:
· Eksiksiz olması: Tüm veriler girildi mi, eksik bilgi var mı?
· Benzersizlik: Verilerde yinelenen değerler var mı?
· Zaman tutarlılığı: Doğru veriler belirli bir zaman noktası için mi talep ediliyor?
· Geçerlilik: Veriler belirlenen kurallara göre girildi mi?
· Doğruluk: Girilen veriler doğru mu? Veriler gerçeği doğru bir şekilde yansıtıyor mu?
· Tutarlılık: Veriler farklı depolama konumlarında da aynı mı?
· Netlik: Veriler yoruma açık mı, yoksa sadece bir şeyi mi ifade ediyor?
· Alaka düzeyi: Veriler, kullanıcı ve kullanım amacı ile tam olarak ilgili mi?
Veri kalitesi yetersiz ise gerekli bilgiye ulaşmak çok maliyetli olabilir. Ayrıca doğru olmayan veriler muhasebe başta olmak üzere pek çok konuda maliyet kaybına sebep olabilir. Örneğin satış rakamlarının yanlış girilmesi, tamir ve bakım gerektiren cihazların onarım tarihlerinin geç yazılması. Bu hususta dikkate alınması gereken birçok nokta vardır. Ondalık sayıların kullanımından virgül veya nokta kullanılmasına, giriş alanlarına € veya $ gibi sembollerin girilmesine kadar tüm detaylar dikkat edilmesi gerekir. Özellikle standartlar veya geriye dönük dönüşümler yoksa satış rakamlarını doğru bir şekilde düzeltmek oldukça zor olabilir. Neyin doldurulması gerektiğini bulmak ve onu onarmak çok zaman ve para gerektirir.
Veri kalitenizin düzenli olması güven verir, böylece gördüğünüzün gerçek olduğundan emin olursunuz ve herkes verilere güvenebilir. Çalışanlar verilere güvenemezlerse, her şeyi tek tek Excel sayfalarında takip etmeye başladıklarını fark edersiniz, bu da genel bakışın kaybolduğu anlamına gelir ve zaman kaybı yaratır. Örneğin bir pazarlama ajansı, pazarlama kampanyası için adres bilgilerine ihtiyaç duyar, bu nedenle özellikle bu adres bilgilerinin güncel, eksiksiz ve doğru olması önemlidir. Bir kuruluşun yıllık finansal rakamlarını raporlaması durumunda, özellikle finansal verilerinin doğru ve eksiksiz olması gerekir.
Veri kalitesi, onu kullanmak istediğiniz amaca ne ölçüde uygun olduğudur. Ancak bir veri doğruluk, zaman, tutarlı vb. gibi sekiz hususu karşılıyorsa kaliteli anlamına gelir. Verilerinizin kaliteli olduğundan eminseniz size pek çok fayda sağlar. Veri kalitesinin temel faydaları ise şöyle sıralanabilir:
· Karar verme: Veri kalitesi ne kadar iyi olursa, çalışanlar ürettikleri sonuçlara o kadar güvenir, sonuçlardaki riski azaltır ve verimliliği artırır. Sonuçlar güvenilir olduğunda, tahminde bulunma ve karar vermedeki risk azaltılabilir.
· Üretkenlik: Kaliteli veriler, çalışanları daha üretken kılar. Veri hatalarını doğrulamak ve onarmak için zaman harcamak yerine temel görevlerine odaklanabilirler.
· Uyum: Yasama organlarının müşterilerle ilişkilerin veya iş faaliyetlerinin nasıl gerçekleşeceğini belirlediği sektörlerde, iyi veri kalitesi önemli ölçüde mali kayıpları önleyebilir. Çünkü bu veriler arasında uyum çok önemlidir.
· Pazarlama: Daha iyi veriler, özellikle birçok kuruluşun faaliyet gösterdiği veya çalışmak istediği çok kanallı ortamlarda doğru hedefleme ve etkili müşteri iletişimi sağlar.
· Rekabet avantajı: İyi veri kalitesi rekabet avantajı sağlayabilir, çünkü bir kuruluş müşteriler, ürünler ve süreçler hakkında daha iyi öngörü kazanır ve pazar fırsatlarını daha hızlı belirleyebilir.
· Mali kazanç: Bir kuruluş veri kalitesini ciddiye alıyorsa getiriler de gözle görülür şekilde iyileşir ve bunun sonucunda kurum daha değerli hale gelir. Tabii ki daha fazla kar elde eder.
Herhangi bir verinin kaliteli bir şekilde depolanabilmesi için öncelikle girişimin amacının ne olduğunun ve girişimi hangi veriler için başlattığınızın belirlenmesi önemlidir. Hangi veriyi önemli bulduğunuzu erkenden belirleyerek ona özel olarak odaklanabilirsiniz. Daha sonra veri kalitesini iyileştirebileceğiniz yerleri görmek için şu ipuçlarından yararlanabilirsiniz:
· Adres girdilerinde sokak, no ve daire gibi belirli alanların zorunlu hale getirilmesi veya satış karının yüzdesel olarak belirtilmesi gibi belirli alanların biçiminin önceden belirlenmesi, kişilerin verileri doğru ve eksiksiz doldurmasını sağlayabilir. Doğru ve önemli alanlara öncelik vermek, veri kalitesini artırır.
· Yakın zamanda girilen verilerin dahili olarak kontrol edilmesi, verilerin sisteme doğru bir şekilde girilmesini sağlamaya yardımcı olabilir. Bunun bir artısı, bu verilerin daha önce sistemde olup olmadığını hemen kontrol etmenin mümkün olmasıdır. Bu şekilde yinelenen verileri de önlemiş olursunuz.
· En son girilen verileri kontrol etmenin yanı sıra veri kalitesinin sürekli iyileştirilmesini sağlamak da gereklidir. Bunun için organizasyon içinde çeşitli kişilere belirli sorumluluklar verilebilir. Kuruluşta verilerden sorumlu bir veya daha fazla kişinin bulunması hata riskini azaltır.
· Sistemler arasında bağlantıların kurulmasına da yardımcı olabilir, böylece veriler tutarlı bir şekilde her iki sistemde de bulunur ve aynı zamanda doğru verilerle hemen ilişkilendirilir. Ancak bu aşamada belirli veriler için hangi sistemin öncü kaynak olduğuna karar vermeniz önemlidir.
· Kuruluş için doğru iyileştirme yöntemini belirleyin. Bu adıma dayalı olarak, veri temizleme, veri madenciliği ve veri yönetişimi dahil olmak üzere veri kalitesini iyileştirmeye yönelik çeşitli seçenekler incelenebilir. Genellikle veri kalitesi sorunları, BI girişimlerinin başarısız olmasının nedenidir.
Veri kalitesinin gerekliliği ve elde edilebilecek yararlar genellikle açıktır, çünkü insanlar verileri iş süreçlerini yönetmek, denetçilere bilgi sağlamak veya şirket hedeflerindeki ilerlemeyi ölçmek için kullanır. Ayrıca insanlar, örneğin bir ürün/hizmetin iki yıl sonra da bugün olduğu kadar getiri sağlayıp sağlamayacağını bilme gibi amaçlar doğrultusunda verilerle tahminlerde bulunabilmek isteyebilir. Çünkü bu veriler, bir kuruluşun iş hedeflerini uzun vadede ayarlaması ve doğru karar verebilmesi için oldukça önemlidir.
Örneğin, mobil telefon ile sabit telefon arasında gözle görülür bir kullanıcı farkı vardır. Bir telekomünikasyon sağlayıcısının sabit telefonu hizmet/ürün olarak kimlere sunabileceğini bilmesi iş anlaşmaları açısından büyük bir artıdır. Cep telefonu aboneliklerinin giderek artması nedeniyle, müşterilerin sabit telefon ihtiyacının da azalması/artması beklenebilir. Ancak, bu bir varsayımdır ve kazanç kadar kayıplara da neden olabilir. Veriler doğrulandığında ise şüphe kalmaz ve doğru adımları atabilirsiniz. Veriler tarafından desteklendiği için ürün stratejinizi taleplere göre ayarlayabilirsiniz. Siz de verilerin doğruluğundan ve güvenliğinden emin olmak isterseniz Komtaş hizmetlerini kullanarak verileri iyileştirebilir ve şirketinizin geleceği için doğru kararlar alabilirsiniz.
Generative Adversarial Networks (GANs), iki sinir ağını (jeneratör ve ayırt edici) birbiriyle yarışan bir öğrenme mekanizmasında eğiterek gerçekçi veriler üreten yapay zeka modelleridir. Bu teknolojinin farklı kullanım alanlarına yönelik birçok türevi geliştirilmiştir
Veri sanallaştırma, gerçek verilerin sanal bir ortamda çoğaltılmasıdır. Bu sayede gerçek verilerle çalışırken yapılan testler, denemeler ve analizler gerçek verilerin hassasiyetini ve güvenliğini riske atmadan yapılabilir.
Zero-shot learning (ZSL), makine öğrenimi modellerinin hiç eğitim verisi olmadan, daha önce karşılaşmadığı görevleri veya sınıfları öğrenebilmesini sağlayan bir yapay zeka tekniğidir.
Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.
Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.