Geleneksel yöntemlerle bir uygulama geliştirmek maliyetli, zor ve zaman alan bir iş olabilir. Geleneksel uygulama geliştirme biçimleri, geliştiricilerin her kod satırını manuel olarak girmesini gerektirdiğinden doğru ve yoğun çalışma sürecine neden olur. Neyse ki yeni nesil teknolojiler sayesinde uygulama geliştirmek kodsuz olarak da yapılabilir ve çok daha kolay, hızlı olabilir. No code ise gün geçtikçe popülerleşen bir teknoloji ve uygulamalarla çalışan hemen herkesin mutlaka duyduğu bir kavramdır. Ancak tam olarak no code nedir, nasıl çalışır ve no-code ile neler yapabilirsiniz?
No-code, kullanıcı olarak uygulamanızı oluştururken herhangi bir kod yazmak zorunda olmadığınız bir IoT yazılımıdır. Sezgisel arabirim ve bileşenlerin sürükle ve bırak işlevi sayesinde bir işlemi kendiniz kolayca yapabilirsiniz. No-code IoT, karmaşık kodlar yazmak zorunda kalmadan IoT projeleri geliştirmek için olanaklar ve kaynaklar verir. Kodsuz platformlar, karmaşık uygulamaların hızlı bir şekilde bir araya getirilmesine izin veren bir dizi temel yapı taşı sağlar.
No code, akıllı yazılım ve uygulama çözümlerinin geliştirilmesinin istikrarlı bir şekilde tamamlanmasında bir sonraki adımdır. Geliştirme yöntemi aynı zamanda kod kullanmadan geliştirme yapan ancak BT geçmişi veya uzmanlığı olmayan süreç uzmanlarının uygulama ve yazılım tasarlamasını sağlar. No-code, low-code ile yakından ilişkilidir , ancak geliştirme hızı ve kullanıcı gelişimi açısından bir adım daha ileridedir. Çünkü no code, yeniliğe daha da güçlü bir şekilde odaklanır. Kullanıcıların fikirlerini doğrudan akıllı uygulamalara dönüştürmesi mümkündür. No code platformların diğer özellikleri ise şunlardır:
· Arayüz oluşturucu: Arayüz oluşturucu, no code makine öğrenmesi (ML) platformları kullanıcıların bir uygulamada işlenen bileşenleri bir sürükle ve bırak sistemi aracılığıyla seçmelerine olanak tanır. İster masaüstü ister dizüstü veya mobil cihazda olsun, sonucu anında görüntüleyebilirsiniz. Bu platformlardan biri olan MLOps, IoT ile makinelere yapay zeka özelliği kazandırır ve süreçlerin yapay zeka tarafından kusursuz tamamlanması sağlanır.
· Görsel modelleme: Karmaşık kodlamanın yerini alarak verilerin hızlı bir şekilde işlenmesini ve yönetilmesini sağlar. No code makine öğrenmesi olarak adlandırılan bu platformlar neredeyse sonsuz olanaklarla hızlı, keyifli ve kolay geliştirme. MLOps gibi bir diğer platform AutoML makine öğrenimi otomasyonudur. Makine öğrenimi modellerinden yola çıkarak birçok süreci otomatikleştirir.
· Tekrar kullanım: No code kullanmanın en önemli özelliği, geliştirme yönteminin yeni uygulamalar oluştururken mevcut bir uygulamanın parçalarını yeniden kullanma fırsatı sunmasıdır.
No-code, yapay zeka ve görsel geliştirme yöntemiyle karakterize edilir. Bir geliştirici zaten uygulamaları basit yapılandırmalar aracılığıyla oluşturur. Bu, bir prototipin hızlı bir şekilde tamamlanıp, deneme sürecinin başlanmasına ve kullanıcıların geri bildirimde bulunmasına olanak tanır. Çünkü her şey no code bir platform üzerine inşa edilmiştir. Bu platformlar, Hızlı Uygulama Geliştirme (RAD) adı verilen çevik yazılım geliştirme yöntemini kullanır. RAD ile uygulamaları hızlı bir şekilde oluşturabilir ve kolayca uyarlayabilirsiniz.
Geliştiriciler, dijital bir kitaplıktan işlevsel bileşenleri seçmek için sürükle ve bırak özelliğini kullanabilir ve ardından bir uygulama oluşturmak için ihtiyaç duydukları öğeleri görsel bir araç üzerinde düzenleyebilir. No-code IoT, iş süreçlerini akış şemaları biçiminde modeller. Bu bilgilere dayanarak görsel bir aracın yardımıyla bir uygulamanın hemen kullanılabilir ilk sürümü oluşturulur. Bu prototipler, bu arada platformun kullanıcıları tarafından değiştirilebilir, ayarlanabilir veya optimize edilebilir.
Veri yapısı gibi bir uygulamanın birçok yönü doğrudan herhangi bir bağlamdan oluşturulabilir. Böylece veri yapısı oluşturucuya geçmeniz gerekmez. Mantık ve doğrulama gibi aşamalar genellikle görsel bir akış aracılığıyla kolayca eklenebilir.
Dijital dönüşümün bir parçası olan no code, geleneksel uygulama geliştirme sürecine en iyi alternatiftir ve geliştirilen uygulamalarla hem üretim hem de otomasyon sürecinde pek çok avantaj elde edebilirsiniz. No code ile geliştirebileceğiniz uygulama türleri ise şöyle sıralanabilir:
· BackOffice (arka ofis) uygulamaları: Bu uygulamalarla, bir kuruluş içindeki dahili iş süreçlerini iyileştirebilirsiniz. Bu tür uygulamalar, arka ofis modülü kullanır ve önemli iş verilerinin dahili kullanımı ve yönetimi için gereken işlevleri sağlar.
· Portallar ve web uygulamaları: Doğrudan müşteriye yönelik, arka ofis ile ön büro arasında köprü kuran uygulamalardır. Uygulamalar, arka ofisteki en önemli işlevlerle sorunsuz çalışan kendi kullanıcı arabiriminizi oluşturmanıza olanak tanır.
· Mobil uygulamalar: İnternette alışveriş yapmanızı veya gezinmenizi sağlayan uygulamalardır. No-code, mobil cihazlara mükemmel şekilde uyarlanmış web uygulamaları oluşturmanın iyi ve hızlı bir yoludur.
No code uygulama geliştirme, düşük kodlu (low code) ve geleneksel programlama tekniklerine göre çok sayıda önemli avantaja sahiptir. Çünkü standart yazılım çözümleri ile uygulamaya ayar yapmak bile uzun ve uğraştırıcı bir süreçtir.No-code ile kendi sistemlerinizi oluşturabilir veya mevcut yazılım paketinize fazladan bir sistem bağlayabilirsiniz. No code yazılım kullanmanın diğer avantajları ise şöyle sıralanabilir:
· Hız: Kodsuz uygulama geliştirme, geleneksel programlama tekniklerine göre yaklaşık 8-10 kat daha hızlıdır. Bu hız kazanımı doğal olarak geliştirme maliyetlerinin de düşmesine neden olur. Kodsuz uygulamaları programlamaya ve hata ayıklamaya çok daha az zaman harcadığınız için daha fazla zaman kazanabilirsiniz.
· Kullanım kolaylığı: Kodsuz platformlar sınırlı miktarda programlama çalışması ve erişilebilir tasarım sayesinde uygulama oluşturmak için son derece uygundur. Böylece uygulamalar BT uzmanı olmayan kişiler tarafından da tasarlanıp oluşturulabilir.
· Entegrasyon ve uyarlanabilirlik: Geleneksel yazılımların aksine, no code yazılımların uyarlanması kolaydır. Şirket, pazar, üretim ve modelleme değiştiğinde sisteminizi anında ve hızlı bir şekilde güncelleyebilirsiniz. Bu dinamik gelişme yolu, modern iş süreçlerinde çok önemlidir.
· Ölçeklenebilirlik: Proje ve uygulamaları daha kolay takip edebilir, güncel tutabilirsiniz. Geliştirme süresini kısaltarak ve paylaşılan bir altyapı kullanarak şeffaflık ve güvenlik gibi temel konuları gözden kaçırmadan kapsamlı bir uygulama portföyünü koruyabilirsiniz
· Güvenlik: Özel kod tabanlı yazılımlar, çeşitli güvenlik sorunlarına yol açabilir. No-code, endüstri standardı güvenlik protokollerine uyan kod "bloklarını" kullanır. Örneğin, hassas veriler şifrelenebilir veya tamamen hariç tutulabilir.
· Artan doğruluk: Yanlış veri girişi birçok soruna neden olabilir. Küçük bir girdi hatasının sonuçları büyük maliyetlere yol açar. No-code teknolojisi ile iş kurallarını sisteminizde işleyerek bu tür hataların önüne geçebilirsiniz.
· Hareketlilik: Kodsuz uygulamalar 'web tabanlı' olduğundan, her yerde ve her cihazda görüntülenebilirler.
· Düşük maliyetler: Yalnızca yazılımın geliştirilmesi değil, aynı zamanda bakımı da oldukça maliyetli olabilir. No code'u kendiniz, çalışanlarınız geliştirebilir ya da daha düşük maliyetlerle üçüncü taraflarla da anlaşabilirsiniz.
No code yazılımın olanakları sonsuzdur. Dinamik bir yaklaşım gerektiren tüm iş süreçlerinde kullanılabilir. Düzenleyicide kodsuz olarak hızlı bir şekilde ayar yapabileceğiniz için no code beklenmedik ve öngörülemeyen değişiklik içeren işlemlerde de kullanılabilir. Şirket içi yönetim ve iş süreçlerinden makine öğrenimi ve yapay zeka destekli otomasyonlara kadar her alanda kullanılabilir. Ancak tabii ki henüz piyasada olmayan özel bir uygulama oluşturmak da mümkündür. Çünkü her şirket aynı gereksinimlere sahip olmayabilir, bu nedenle geliştiriciler tarafından bir uygulama isteyebilir ve geliştirme süreçlerini kendiniz üstlenebilirsiniz.
Makine öğrenimi programlama dilleri karmaşık bilgi gerektirdiğinden deneyimli veri bilimcilerin yardımı olmadan modeller oluşturulmaz ve test edilmez. Bu tamamen no code AI platformlarının uğraştığı alandır. No code yapay zeka platformu sağlayıcıları, bu alan uzmanlarının ve iş adamlarının kod yazmadan makine öğrenimi modelleri oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan araçlar tasarlar. Kodsuz yapay zeka platformları ile kullanıcılar, kullanımı kolay bir grafik kullanıcı arabirimi aracılığıyla veri kümelerini platforma yükleyebilir, gerekli ön işleme adımlarını gerçekleştirebilir, özellikleri seçip çıkarabilir ve bir dizi farklı makine öğrenimi modeli oluşturup karşılaştırabilir. No code yapay zeka, deneyimli veri bilimcinin yerine geçmez, ancak tüm kuruluşlarda makine öğrenimi üretkenliğini artırır ve daha fazla kişiye model oluşturma yetkisi verir.
Siz de makine öğreniminden ürün geliştirmeye kadar tüm süreçleri dijitalleştirmek ve daha pratik hale getirmek isterseniz Komtaş ile dijital dönüşüm yolculuğuna adım atabilir, hizmetlerden yararlanarak geleceğe yatırım yapabilirsiniz.
Türkiye partneri olduğumuz Dataiku teknik olmayan iş analistlerinden en üst düzey veri bilimcilerine ve yazılım geliştiricilerine kadar farklı profillere sahip kullanıcılar için erişilebilir ve kullanıcı dostu bir yapı sunuyor.
No-Code IoT çözümleri ile fark yaratan teknolojimiz Crosser ile yapay zeka destekli otomasyon süreçlerinin yönetimi ile zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Müşterilerinizle ilgilenmek her zaman doğru bir stratejidir ve iş yapmanın iyi bir yoludur. Bu sayede sadece yeni satın alma maliyetlerinizi düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kârınızı da artırabilirsiniz.
Bulut bilişim, bilgi teknolojisi altyapınızı satın almak yerine bir servis sağlayıcısından kiralamanıza olanak tanıyan bir sistemdir.
Veri analistlerinin temel görevleri verileri toplamak, işlemek ve analiz etmek ve ayrıca grafik, şema, tablo ve diğer görsellerden oluşabilecek raporlar hazırlamaktır.
Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.
Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.