Hibrit bulut işletme içi ve bulut kullanımının bir kombinasyonudur. Bir kuruluşun kaynakları ister işletme içi, özel, kamusal, isterse çoklu bulut içersin, hibrit bulut ekosistemi dünyanın en iyisini sunar: gerektiğinde işletme içi gerektiğinde bulut. Bu esneklik kullanıcılara, nerede olursa olsun verilere erişimi maksimum düzeye çıkararak, sürekli değişen iş ihtiyaçlarını karşılamaları için ortamlar arasında iş yüklerini hızlı ve sorunsuz bir biçimde düzenleme imkanı verir, böylece kullanıcılar analizleri uygulayabilir ve yeni içgörülerle harekete geçebilirler.
Hibrit bulut mimarileri çeviklik, esneklik ve kullanılabilirlik avantajlarına sahiptir. Mevcut veri saklama yerleri ve yeni veri kaynakları ve türlerini desteklemenin yanı sıra, hibrit bulut kullanımı aynı zamanda gerektiğinde hızlı uyum sağlama çevikliğini sağlar. Aynı yazılım, özellikler ve hizmetler her yerde kullanılabilir olduğu zaman ve erişim, güvenlik ve yönetim tek biçim olduğu zaman, kullanıcıları ve kullanım durumlarını taşımak kolaydır. Coğrafi çeşitlilik felaket, bakım veya kaza durumlarında, esneklik ve sistem kullanılabilirliğini artırır.
Hibrit Bulut çözümlerini araştırırken dikkat edilmesi gerekenler:
· Maliyet Azaltma: Bazı verileri, kullanıcıları ve iş yüklerini buluta taşımak paradan tasarruf sağlar mı?
· Veri Erişimi: Bir hibrit çözümü dahili kullanıcılar analizlere daha kolay ulaşacak şekilde daha hızlı çalışabilir mi?
· Tutarlılık: Bulut kapasitesi mevsimlik performans sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olmak için mevcut kaynakların artırılmasına yardımcı olabilir mi?
· Risk Azaltma: Bir hibrit bulut mimarisi esneklik için veya bir felakete karşı planlama yaparken yardımcı olur mu?
· Uygunluk ve Kullanılabilirlik: Bir hibrit bulut ortamı bir bulut şartının karşılanmasına yardımcı olabilir mi veya yüksek kullanıcı memnuniyeti sağlar mı?
Hibrit bulutun mümkün kıldığı çok sayıda mimari “Buluta evet mi hayır mı?” sorusunu “Ne kadar?” ve “Buluta Nasıl Başlayabilirim” sorusuna kaydırmıştır. Kurumsal Veri Ambarı (EDW) artık yalnız, tek bir varlık değildir, ister kamusal, yönetimli isterse özel bulut olsun, hem işletme içinde hem de bulutta aynı anda var olan ve bunları kapsayan bir varlık görevi görebilir. Bazı kuruluşlar acil kurtarma ve test/geliştirme için bulutu kullanmaktadırlar. Bazıları ise, işletme içerisindeki EDW’lerde yer alan entegrasyon veya analitik iş yüklerini buluttaki EDW’ye taşıyarak yük dengelemesi yapmayı düşünmektedir. Hibrit mimari ile, bir şirketin çok sayıda seçeneği vardır ve birisi için diğerini terk etmek zorunda değildir.
Motivasyonlar, değerlendirmeler, mitler ve tercihler netleştiği zaman, bir işletmenin bulutu nasıl kullanacağını düşünmenin zamanıdır. Günümüz şirketleri işletme içi bulutlarda yapılanlarla aynı tüm analitik işgücü türlerini zaten bulutta yapmaktadır: üretim analizleri, test ve geliştirme, departman veri alt kümeleri, kavram kanıtlama, açıklayıcı sandbox’lar ve dahası. Ayrıca, işletme içindeki kullanımı bulut kaynakları ile birleştirmek bulut veri laboratuvarı ve bulut acil kurtarma gibi hibride özgü kullanım durumlarının kapısını açar.
Bulut veri laboratuvarı, nihai kullanıcıya öz hizmet ve araştırma imkanı vermek için hızlı bir şekilde programlanan bir sandbox ortamıdır. Kullanıcılar yeni verileri mevcut verilerle birleştirerek yeni fikirler izleyebilirler, böylece eğilimleri ve içgörüleri belirlemek veya acil iş sorunlarına cevap vermek kolaylaşır. Bulut veri laboratuvarı ile, kullanıcılar üretim ambarını çok az etkileyerek bir bulut olayını hızlıca ve kolayca programlayabilir ve, erişim seviyelerine bağlı olarak, sistemler arasında verileri kopyalamak için BT kaynaklarını dahil etmek zorunda olmadan, çekirdek verilerle etkileşime girebilirler. Araştırma işleri tamamlandığı zaman, kullanıcılar bulut olayını hemen sonlandırabilir ve ek maliyetlerden kaçınabilirler.
Bulut acil kurtarma, ek bir veri merkezinde ikinci bir fiziksel sistemi satın almaya ve sürdürmeye düşük maliyetli, işletme dışı bir alternatif sunar. Veriler iki sistemde de kolayca yönetilebilir, ve bir olağanüstü durum söz konusu olduğunda veya kullanıcıların ana sistemde bakım penceresini açmaları gerektiğinde, iş yükleri hızlıca bulut ortamına yönlendirilebilir.
Veri anonimleştirme teknikleri sistemlerdeki verileri, verinin formatını ve tutarlılığını korurken verilerin belirli bir bireyi işaret etmesine engel olacak şekilde değiştirilmesidir.
MongoDB, geleneksel bir tabloya dayalı ilişkisel veri tabanı yapısından ziyade, belge odaklı bir veri modeli kullanan bir çapraz platformlu, açık kaynak veri tabanıdır.
Veri gölü, ölçekteki herhangi bir ham veri biçimini yakalayan, temizleyen ve araştıran uzun vadeli veri konteynırlarının toplandığı yerdir. Veri alt kümeleri, veri ambarları ve öneri motorları da dahil, birçok aşağı akım olanağının faydalanabileceği düşük maliyetli teknolojiler ile çalıştırılır.
Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.
Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.