DevOps, yazılım geliştirme dünyasında düzenli olarak kullanılan bir terimdir. Çünkü BİT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) kuruluşunuzun üretkenliğine önemli bir katkı sağlayabilir. Günümüzde teknolojiye dair hemen her şey daha hızlı gelişmektedir. Bu nedenle mevcut uygulamalar güncellenerek ihtiyaçlara yanıt vermeye devam etmeli ve sürekli uyarlamalar yapılmalıdır. Bu uyarlamalar yapılmadığında ise çoğu zaman, geliştiriciler ve operasyon ekibi arasında bir darboğaz ortaya çıkar. DevOps yaklaşımı ise bunu düzeltebilir. Peki DevOps aslında ne anlama geliyor? Günümüzün BİT dünyasında neden bu kadar önemli bir kavram? İşte DevOps hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar.
DevOps, müşterilere sürekli değer sağlamak için insanları, süreçleri ve teknolojileri bir araya getirir. Dev (geliştirme) ve ops (işlemler) kelimelerinin birleşimi olan DevOps, geliştirme ve yönetim etkinliklerinin bağlantılı olduğu bir yazılım geliştirme yöntemidir. Bu yöntem, önceden izole edilmiş farklı disiplinler arasında koordinasyon ve iş birliğini gerektirir. Örneğin kalite kontrol ve güvenlik ekipleri de DevOps modelindeki daha geniş ekibin bir parçasıdır.
Yöntem, bir Devops geliştiricisi, yazılım test uzmanı ve diğer ekip üyeleri arasındaki süreçleri otomatikleştiren bir dizi prosedürden oluşur. Amaç ise yazılım oluşturmayı, test etmeyi ve piyasaya sürmeyi daha hızlı ve daha güvenilir hale getirmektir. Konsept, tarihsel olarak ayrı silolarda faaliyet gösteren ekipler arasında iş birlikçi bir kültür geliştirmeye dayanır.
DevOps mühendisler FreeBSD, Puppet, Linux, AWS, Kubernetes ve Docker gibi tekniklerden yararlanır. Peki çok yaygın olarak yararlanılan Amazon Web Services, AWS DevOps nedir? AWS DevOps, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı ve IaaS, PaaS hizmetlerini kapsayan bulut servisidir. Tüm şirketlere DevOps kullanarak oluşturulan ürünleri (ürün oluşturulmasını da kapsar) sunmak için farklı ve uyarlanabilir hizmetler sunar.
Bir yazılım geliştirme metodolojisinden daha fazlası olan DevOps, web siteleri, uygulamalar geliştirmede günümüzün iş ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan bir kültürdür. Tarihsel açıdan bakıldığında ise web üzerinde ürün ve tanıtımları için geliştirilen geleneksel şelale modeli, gelişen teknolojiler entegre edilmesi için ardından geliştirilen Çevik Geliştirme modeli uyarlamalar ve sorunları çözmede oldukça etkili olsa da yine yetersiz kalarak DevOps'un geliştirilmesine neden olmuştur. DevOps yaklaşımı geliştiriciler tarafından bir ürünün yaratıcıları ile yazılımı yayınlayan, dağıtan, çalıştıran ve izleyen operasyon ekibi olan ops arasındaki daha yakın iş birliği ile ilişkilendirilir. Ancak DevOps çok daha fazlasıdır. Tamamen teknik olanın ötesine geçen, finans ve pazarlama dahil şirketin tüm bölümlerini ilgilendiren ve iletişimin hayati olduğu bir yaklaşımdır ve bu yeni yaklaşım, "bulut çağı" olarak da adlandırılan bilgisayar çağının üçüncü kuşağına geçişin ardından ortaya çıkan sorunları çözer. Bu nedenle Cloud DevOps çözümleri de bulunmaktadır. Çoğu DevOps hizmeti bulut tabanlıdır ve bu da bulut avantajlarını da beraberinde getirir.
DevOps, sekiz bölümün ayırt edilebildiği sürekli bir süreçten oluşur: Planla, Kodla, Oluştur, Test Et, Yayınla, Dağıt, Çalıştır ve İzle. DevOps araçları ve teknolojilerinin yanı sıra bu bileşenler, uygulamanızın yaşam döngüsünü otomatikleştirmeye yardımcı olur. Daha önce ekipleriniz tarafından manuel olarak yapılması gereken ve çok zaman alan işlemler, DevOps araçlarını ve prosedürlerini kullandığınızda hızlı ve kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Örneğin, kodu güncellemeyi, yeni bir ortam kurmayı veya uygulamanın sürekli otomatik test edilmesini sağlayabilir. Ayrıca, sürece entegre oldukları için güvenlik ve güvenilirlik standartlarını karşılamak daha kolaydır.
DevOps çalışma biçimi sonsuzluğun veya daha doğrusu sürekli etkinliğe dayanır. Çünkü gelişim, test, entegrasyon, uygulama ve izleme sürekli olarak gerçekleştirilir. DevOps yaşam döngüsünde, planlama aşamasından izleme aşamasına geçilir ve her zaman geri dönüşlerle süreç tamamlanır. DevOps stratejesinde belirlenmiş 6 ilke ise şöyledir:
DevOps konseptini uygulayarak her kuruluş daha iyi hale gelebilir. Küçük girişimler, büyük çok uluslu şirketler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, hükümet fark etmeksizin herkes yararlanabilir. Çünkü tüm bu kuruluşlar, yüksek kaliteli ürün ve hizmetlerin hızla elde edilmesinden yararlanır ve bu nedenle memnun müşterilere ihtiyaç vardır. Tüm bu kuruluşlarda, ürün ve hizmet teklifinin toplam yaşam döngüsüne dahil olan herkesin DevOps'tan haberdar olması önemlidir. Nihayetinde DevOps, Dönüşümcü Liderlik kavramına göre yönetim yeniliği ve Lean Startup'a göre ürün yeniliği ile birlikte kuruluşların, rekabetin giderek daha beklenmedik açılardan geldiği dinamik dünyamızda kalmalarını veya 'kırılgan olmayan' hale gelmelerini ve böylece var olmaya devam etmelerini sağlar. Dolayısıyla, yönetime ve yönetim kuruluna kadar operasyonel olarak dahil olan herkes DevOps yaklaşımından faydalanabilir.
DevOps, ekiplerin bir çözümü tanımlama, oluşturma, test etme ve yönetme konusunda A'dan Z'ye sorumlu tutulduğu bir kurum kültürünü ifade eder. Hem geliştirme hem de yazılım içindeki işlemler bu şekilde bir araya getirilir. Çevik bir kuruluş içinde kullanılıyorsa, mümkün olduğu kadar çok adım zaten bir operasyonel ekibe atanmıştır. Uygulamayı tanımlayan, derleyen ve test eden bir ekip vardır. Bu da, herhangi bir işin hem yüksek hızda hem de çok daha verimli şekilde tamamlanmasına olanak tanır. DevOps'un diğer avantajları ise şöyle sıralanabilir:
DevOps yaklaşımı ya da çözümü yeni çağın gereksinimlerini karşılamak için idealdir ve ayrıca sürekli gelişmekte olan teknolojilerden yalnızca birisidir. Bu sayede tüm iş süreçlerini otomatikleştirmek ve daha az insan hatası ile yüksek verim sağlamak DevOps gibi teknolojiler sayesinde gerçekleşir. En önemlisi zaman alıcı ve hata payının yüksek olduğu iş süreçlerinde oldukça faydalıdır. Siz de dijitalleşmeye önem veriyor ve kuruluşunuzdaki süreçleri daha pratik hale getirmek istiyorsanız DevOps teknolojilerinden yararlanabilir, Komtaş'ın sunduğu veri ve yapay zeka destekli hizmetler için hemen iletişime geçebilirsiniz.
GPT (Generative Pre-trained Transformer), yapay zeka alanında özellikle doğal dil işleme (NLP) uygulamaları için geliştirilen bir modeldir.
Sıfır tabanlı bütçeleme yöntemi, kurumların maliyetleri kontrol etmeleri, kaynakları yönetmeleri, iş süreçlerini iyileştirmeleri ve performanslarını artırmaları bakımından etkili bir araçtır.
Yapay zeka (artifical intelligence), insan zekasını, düşünce yapısını ve eylemlerini taklit etmeye programlanmış makine simülasyonlarını ifade eder.
Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.
Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.