Veri Bilimi ve Veri Analitiği Sözlüğü

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Google Cloud
Bulut Çözümleri

Endüstri ve ticaretin doğuşundan bu yana insanlar, verileri depolamak ve gerektiğinde bunlara erişmek için giderek daha iyi yöntemlere ihtiyaç duyuyor. Bilgisayar öncesi dönemde değerli bilgiler fiziksel olarak kağıt üzerinde saklanırken, günümüzde veriler ağırlıklı olarak bilgisayarların ve sunucuların sabit disklerinde saklanır. Bu sabit sürücüler ve sunucular, önemli miktarda veriyi hızlı ve kolay bir şekilde depolayabilir, işleyebilir ve alabilir. Bununla birlikte hem sabit disklerin hem de sunucuların sınırlamaları vardır ve günümüzün iş ve endüstrilerinin büyüme hızıyla birlikte, giderek daha önemli miktarda veri depolayabilen ve işleyebilen depolama ihtiyacı bir öncelik haline gelmiştir. Bulut bilişim mimari yapısı ise tam da burada devreye girer. Çünkü Cloud Computing tüm bu süreçleri otomatikleştirmenin ve verileri daha güvenli hale getirmenin en iyi yoludur. Gelin gelişmekte olan ve şirketlere katma değer sağlayan Cloud Computing hakkında bilmeniz gerekenlere birlikte bakalım.

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim, sunucular, ağlar, veri merkezleri ve yazılımlar gibi BT hizmetlerinin İnternet üzerinden isteğe bağlı olarak sunulmasıdır. Bulut sistemi, fiziksel veri merkezleri ve sunucular satın almak yerine, bu teknolojiye erişim için – genellikle abonelik şeklinde – ödeme yapmanızı sağlar. Başka bir ifadeyle cloud computing, verilerinizi herhangi bir sınırlama olmaksızın internet üzerinden depolamanıza ve erişmenize olanak tanıyan sanal bir platform olarak tanımlanır.

Bilgi teknolojileri adı altında yer alan tüm hizmetleri sunabilen şirketlere bulut sağlayıcı denir. Size verileri depolama, alma ve uygulamaları çalıştırma, bunları yapılandırma portalları aracılığıyla yönetme yeteneği sağlarlar. Kısaca bulut bilişim, bilgi işlem hizmetlerinin internet veya bulut aracılığıyla sağlanmasıdır. Depolama, yazılım, sunucular, veri tabanları, ağ ve analiz işlevlerini dahildir. Bu hizmetler bir bulut sağlayıcı tarafından sağlanır. Yani herhangi bir yazılım satın almanıza gerek yoktur. Kullandığınız süre boyunca ödeme yapabileceğiniz bir ağdır.

Google Cloud Teknolojisini Keşfedin!

Bulut Bilişim Çeşitleri Nelerdir?

Bulut bilişim mimari yapısı gün geçtikçe geliştiğinden bunun sonucunda birkaç farklı kategoride sınıflandırılır. Ancak, çeşitli kategorilerden öne çıkan altı tane vardır. Bu altı kategori ayrıca iki bölüme ayrılmıştır: bulut tabanlı dağıtım kategorisi ve bulut tabanlı hizmetler kategorisi. Dağıtma dayalı olarak bulut bilişim çeşitleri şöyle sıralanabilir:

Hizmet olarak bulut bilişim modelleri üçe ayrılır: SaaS, PaaS ve IaaS. Aynı zamanda bulut bilişim katmanları olarak da bilinirler. Bu üç tür bulut bilişim arasında farklar vardır ve şirketiniz için uygun türe sahip olmanız için hem ihtiyaçlarınızı hem de bulut bilişim çeşitlerinin ne sunduğunu bilmeniz gerekir.

Altyapı-Infrastructure as a Service (IaaS)

IaaS ayrıca bulut bilişimde ilk katman olarak görülür ve bu nedenle Bulut BT için yapı taşları içerir. Bu bulut bilişim altyapısı sanallaştırma veya donanım entegrasyonu ile sunulur. Sunucular, ağlar, işletim sistemleri, sanal makineler, depolama kapasiteleri ve diğer altyapı türleri dahildir. Son kullanıcının donanımı seçme konusunda tam özgürlüğe sahip olması, ancak yapılandırma ve bakımını yapmaktan sorumlu olması avantajına sahiptir. Bu nedenle, IaaS bulut bilişimi sürdürebilmek ve kendiniz kurabilmek için teknik bilginin kuruluşta bulunması çok önemlidir. Kullandıkça öde ve ölçeklenebilirlik gibi bulut avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Platform-Platform as a Service (PaaS)

PaaS ile müşteri, temel altyapıyı (genellikle donanım, işletim sistemleri ve veri tabanları) yönetmek zorunda değildir ve uygulamaları dağıtmaya ve yönetmeye konsantre olabilir. Kullanıcı için oldukça verimlidir, çünkü kaynak satın alma, kapasite planlama, yazılım bakımı ve yama yapma konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Çoğu durumda geliştirme için tesisler de vardır. Bu genellikle Python, Java veya .NET gibi işlevlerin açıkça tanımlanabildiği bir çerçeve veya geliştirme diliyle çalışmayı içerir. Bu sayede yazılım geliştiricileriniz uygulamaları geliştirmek, test etmek, sunmak ve yönetmek için bu bulut bilişim modelini kullanır. Bunun için bulut uygulamalarınız üzerinde çok fazla kontrol sağlayan mikro hizmetlerle zengin bir platforma sahip olabilirsiniz.

Yazılım- Software as a Service (SaaS)

Uygulamaları genellikle bir abonelik temelinde bulut aracılığıyla satın alırsınız. Sağlayıcı, altyapının, güvenlik yamalarının ve güncellemelerin yönetiminden sorumludur. Bir SaaS çözümü kullanıma hazırdır. Ölçek büyütme ve küçültme ve kullandıkça ödeme gibi katma değerden hemen yararlanabilirsiniz. Ayrıca, SaaS ortamı çok geniştir. Bir yanda CRM ve personel yönetimi uygulamalarını, diğer yanda e-posta istemcilerini ve pazarlama yazılımlarını kullanmanız mümkündür.

SaaS bulut bilişim hizmetleri ile sağlayıcı, uygulamalar üzerinde tam kontrole sahiptir. Birçok durumda, müşteri veya müşteri adına yönetimi yürüten üçüncü bir taraf, uygulamayı işlevsel olarak yönetebilir ve derleyebilir.

Bulut Bilişim Faydaları

Bulut bilişim sistemlerinin başlangıcından önce işletmeler, işletmelerini çevrimiçi hale getirmek için ağırlıklı olarak sunucular, veri tabanları, donanım, yazılım ve diğer çevre birimlerini kullanıyordu. En önemlisi ise web sitelerinin veya uygulamalarının kullanıcılara ulaşmasını sağlamak için bu bileşenlerin birçoğunu satın almak zorunda kalıyorlardı. Ayrıca işletmeler, donanım ve yazılımı yönetmek ve altyapıyı izlemek için uzman bir ekibe de ihtiyaç duyuyordu. Bu yaklaşım pratik olsa da yüksek kurulum maliyeti, karmaşık bileşenler ve sınırlı depolama alanı gibi benzersiz sorunları beraberinde getirdi. Cloud Computing ise bu sorunları çözmek için oluşturuldu. Cloud Computing tüm bu sorunlara çözüm getirmekle kalmaz pek çok açıdan avantaj sağlar. İşte bulut bilişim avantajları:

Komtaş kurum ve şirketlerin operasyonel süreçlerini iyileştirmek ve iş yüküne hafifletmek adına uçtan uca bulut çözümleri sunar. Bulut bilişim teknolojileri ve daha fazla hizmet için Komtaş çözümlerine göz atabilir, iletişime geçebilirsiniz.

 

Bulut Bilişim Kullanım Alanları?

Farkında olmasanız bile muhtemelen günlük hayatınızda düzenli olarak bulut bilişim kullanıyorsunuz. E-posta göndermek, film veya TV izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak veya dosyalarınızı depolamak gibi çevrimiçi bir hizmet kullanıyorsanız, büyük olasılıkla tüm bunları perde arkasında bulut bilişim servisleri mümkün kılıyor.

  1. Veri depolama: Bulut bilişim sayesinde kullanıcılar, verilerini güvenli bir şekilde internet üzerinden depolayabilirler. Bu sayede cihazlarının dahili hafızası yetersiz kalmadan, verilerini istedikleri zaman erişebilirler.
  2. İşletme verilerinin işlenmesi: Bulut bilişim, işletmeler için önemli bir veri işleme aracıdır. Örneğin, bir e-ticaret sitesi, müşterilerinin satın alma davranışlarını anlık olarak izleyebilir ve bu verileri kullanarak pazarlama kampanyalarını daha etkili hale getirebilir.
  3. İşbirliği: Bulut bilişim, işletmeler ve çalışanlar arasında etkileşimini kolaylaştırır. Örneğin, bir proje ekibi, bulut bilişim üzerinden belgeleri paylaşarak ortak bir çalışma alanı oluşturabilir. Böylece herkes aynı anda aynı dosyalara erişebilir ve güncelleme yapabilir.
  4. Mobil erişim: Bulut bilişim sayesinde, veriler mobil cihazlar üzerinden de erişilebilir hale gelir. Böylece kullanıcılar, istedikleri yerden ve zamandan verilere erişebilir ve işleyebilirler.
  5. Ölçeklenebilirlik: Bulut bilişim, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre ölçeklenebilir. Örneğin, bir işletme, aylık olarak belirli bir büyüklükte veri depolama alanına ihtiyaç duyarken, zamanla bu ihtiyacı artabilir. Bulut bilişim sayesinde, bu ihtiyaç karşılanabilir ve veri depolama alanı rahatlıkla genişletebilir.

Komtaş Buluta Geçişinize Nasıl Yardımcı Olabilir?

Sektör lideri bulut bilişim platformu Google Cloud’un Türkiye partneri olarak buluta kolayca geçiş yapmanıza, BT maliyetlerini azaltmanıza ve dijital dünyanın geleceğini tanımanıza olanak sağlıyoruz. Uzman çözüm danışmanlarımızın desteği, kullandıkça ödeme yöntemi ve kurumunuza özel tasarladığımız çözümler ile işinizin değerini artırmaya yardımcı olalım.

sözlüğe geri dön

Veri Bilimi ve Veri Analitiği Sözlüğü'nü Keşfet

Gemini AI Nedir?

Gemini, çeşitli alanlarda devrim yaratma potansiyeline sahip. Bu yazıda, Gemini’nin özelliklerini, kullanım alanlarını ve diğer popüler yapay zeka modellerine kıyasla sunduğu avantajları inceleyeceğiz.

DETAYLI İNCELE
Self-Supervised Learning (Kendinden Gözetimli Öğrenme) Nedir?

Self-supervised learning (kendinden gözetimli öğrenme), bu sorunu çözmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu yöntem, etiketlenmemiş verilerden faydalanarak modellerin öğrenmesini sağlar ve veri etiketleme ihtiyacını büyük ölçüde azaltır.

DETAYLI İNCELE
MLOps Nedir?

MLOps, basit bir ifadeyle markanızın veri bilimi ve operasyonlarında çalışanlarınız arasındaki iletişimi ve iş birliğini geliştirmeye yönelik bir dizi uygulamadır. Makine öğrenimi, veri mühendisliği ve geliştirme etkinliklerinin bir birleşimi olarak da tanımlanır.

DETAYLI İNCELE
REFERANSLARIMIZ

Başarılı İş Ortaklarımıza Katılın!

Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.

İlETİŞİM FORMU

Sizi Tanımak için Sabırsızlanıyoruz

Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
İLETİŞİME GEÇ
BAŞARI HİKAYESİ

Yapı kredi - Veri Ambarı Modernizasyonu Başarı Hikayesi

Yapı kredi için geliştirilen proje kapsamında mevcut veri ambarını Informatica teknolojimizi kullanarak modernleştirmek üzere yola çıktık.

HEMEN İZLE
HEMEN İNCELE
Metadata Entegrasyonu Yapıldı
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. “Kabul Et” butonuna tıkladığınızda bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Gizlilik Politikası sayfasını okuyunuz.